niedziela, 1 grudnia 2013

WŁOSKI MAKARON STUDENCKI

  Dzisiejszy przepis to połączenie trzech ważniejszych składników włoskich, czyli mozzareli, pomidorów i świeżej bazylii. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna, a co najważniejsze bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zrobicie ten makaron w domu J
A dlaczego włoski makaron studencki? Ponieważ  jest bardzo prosty w przygotowaniu i potrzebujemy zaledwie kilku składników dlatego włoscy studenci często go jedzą w akademikach.
Przepis pochodzi od mojego włoskiego przyjaciela.

Składniki na 2 osoby:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 5 małych pomidorów (ja użyłam pomidorów gruszkowych, czyli około 10 pomidorków koktajlowych)
  • 2 garstki świeżych listków bazylii
  • 1 mozzarella
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory (pamiętaj, aby wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki) i smaż przez chwilę. Zdejmij patelnię. Dodaj rozerwane w palcach liście bazylii i dodaj je do pomidorów. Wymieszaj
  3. Mieszankę przełóż do pojemniczka, dodaj pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Włóż do lodówki na godzinę,  a najlepiej na całą noc
  4. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie
  5. Następnie mieszankę z pojemniczka podgrzej w garnuszku, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe
Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj