Dzisiejszy przepis to
połączenie trzech ważniejszych składników włoskich, czyli mozzareli, pomidorów
i świeżej bazylii. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aromatyczna, a co
najważniejsze bardzo sycąca. Mam nadzieję, że zrobicie ten makaron w domu J
A dlaczego włoski makaron
studencki? Ponieważ jest bardzo prosty w
przygotowaniu i potrzebujemy zaledwie kilku składników dlatego włoscy studenci
często go jedzą w akademikach.
Przepis pochodzi od
mojego włoskiego przyjaciela.
Składniki na 2 osoby:
- 250 g makaronu spaghetti
- 5 małych pomidorów (ja użyłam pomidorów gruszkowych, czyli około 10 pomidorków koktajlowych)
- 2 garstki świeżych listków bazylii
- 1 mozzarella
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory (pamiętaj, aby wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki) i smaż przez chwilę. Zdejmij patelnię. Dodaj rozerwane w palcach liście bazylii i dodaj je do pomidorów. Wymieszaj
- Mieszankę przełóż do pojemniczka, dodaj pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Włóż do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie
- Następnie mieszankę z pojemniczka podgrzej w garnuszku, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz