niedziela, 29 grudnia 2013

KLUSKI LENIWE

  Co zrobić gdy zostaną nam ziemniaki? Jest wiele możliwości, ale moją ulubioną są kluski leniwe. Proste i bardzo smaczne. Polecam Wam gorąco!

Składniki:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki (jak ciasto będzie za rzadkie to dodaj więcej)
Sposób przygotowania:
  1. Ugotowane ziemniaki zmiel dwa razy, podobnie jak ser
  2. Do ziemniaków i sera dodaj cukier waniliowy, cukier, jajko, sól i mąkę i zagnieć na jednolitą masę
  3. Uformuj rulonik, krój w kawałki, a następnie lekko spłaszczaj
  4. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonej wodzie (łyżeczka soli). Gdy wypłyną będą gotowe
  5. Podawaj z roztopionym masłem (opcjonalnie), cukrem i cynamonem
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj