niedziela, 8 grudnia 2013

PIERNICZKI Z KONFITURĄ

  Długo szukałam nadziewanych pierniczków, które nie będą trudne, a przygotowanie ich nie będzie długie. Pierniczki z poniższego przepisu są smaczne, stosunkowo łatwe do zrobienia, ale pracochłonne, dlatego warto znaleźć pomocnika J
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Słodka magia od kuchni .

Składniki:
  • ¾ szklanki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 125g masła
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam śmietany 18%)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 200g powideł śliwkowych (użyłam konfitury z czarnej porzeczki)
  • roztopiona czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Miód zagotuj  z przyprawą do piernika, zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj do rozpuszczenia
  2. Sodę rozpuść  w śmietanie w większym naczyniu, gdyż śmietana pod wpływem sody zwiększy objętość
  3. Mąkę przesiej i wymieszaj z kakao w dużej misce
  4. Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, następnie partiami wsyp cukier i ubijaj dalej
  5. Dodaj żółtka i ponownie ubijaj
  6. Masę jajeczną przelej do mąki i delikatnie wymieszaj
  7. Mieszając wlewaj miód, a na końcu śmietanę. Dokładnie wyrób, tak aby ciasto było jednolite (będzie dość rzadkie i mocno klejące)
  8. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw na 24h w chłodne miejsce (u mnie było to ok 18 godzin)
  9. Po tym czasie stolnice obficie obsyp mąką i zagniataj ciasto omączonymi dłońmi (jeżeli ciasto będzie się bardzo lepiło, że nie będziesz wstanie zagnieść ani go rozwałkować, nawet podsypując mąką to możesz dodać jej trochę więcej, pamiętaj jednak, że ciasto musi być lepkie, gdyż się nie sklei)
  10. Podziel ciasto na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości ok 3 mm
  11. Wycinaj dowolne kształty (u mnie były to kółeczka, ale mogą to być serduszka), a następnie układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  12. Na kółeczkach połóż troszeczkę konfitury, przykryj kolejnym i dobrze sklej
  13. Pierniczki posmaruj lekko ubitym białkiem i piecz w temperaturze 180C przez około 7 - 8 minut
  14. Gotowe pierniczki możesz udekorować lukrem, czy roztopioną czekoladą 





  Ponieważ pierniczki są dość pracochłonne, w połowie swojej pracy zaczęłam wycinać choinki otrzymując  ciasteczka piernikowe. Również bardzo smaczne J






4 komentarze:

  1. pierniczki z powidłami są najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie nadziane i dodatkowo z dżemem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę bardzo dobre, polecam gorąco! :)

      Usuń

Drukuj