wtorek, 17 grudnia 2013

CZEKOLADOWE PIERNICZKI

   Pierniczki z poniższego przepisu piekę już trzeci raz. Są przepyszne, bardzo aromatyczne i co najważniejsze - zawsze się udają! J
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki:
  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku umieść masło, miód i czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do lekkiego przestygnięcia
  2. W misce przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, dodaj szczyptę soli, jajko, mieszankę miodowo – czekoladową (może być lekko ciepła), skórkę z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę
  3. Naczynie zawiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę
  4. Po schłodzeniu, ciasto wałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj dowolne kształty (u mnie to były kółka, gwiazdki i choinki)
  5. Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 8 – 10 minut (piekłam je przez 8 minut). Pierniczki studź na kratce
Smacznego!






2 komentarze:

Drukuj