Pierniczki z poniższego przepisu piekę już
trzeci raz. Są przepyszne, bardzo aromatyczne i co najważniejsze - zawsze się
udają! J
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki:
- 3 1/3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 180 g masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki miodu
- 55 g gorzkiej czekolady
- W garnuszku umieść masło, miód i czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do lekkiego przestygnięcia
- W misce przesiej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, dodaj szczyptę soli, jajko, mieszankę miodowo – czekoladową (może być lekko ciepła), skórkę z pomarańczy i zmiksuj na gładką masę
- Naczynie zawiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę
- Po schłodzeniu, ciasto wałkuj na grubość około 3 mm i wycinaj dowolne kształty (u mnie to były kółka, gwiazdki i choinki)
- Pierniczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 8 – 10 minut (piekłam je przez 8 minut). Pierniczki studź na kratce
Ale ładnie udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń