sobota, 14 grudnia 2013

PIERNIK KRYZYSOWY

  Uwielbiam ciasta czekoladowe, a poniższy przepis jest moim ukochanym. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo łatwy  i szybki w przygotowaniu, a poza tym zawsze wychodzi J Gorąco Wam polecam J
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • ½ kostki margaryny / masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ słoiczka dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
Sposób przygotowania:
  • Jajko utrzyj z cukrem na gładką masę, następnie dodaj margarynę i dalej ucieraj
  • Do masy wlej mleko i ponownie miksuj
  • Dodaj mąkę (przesianą), kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i dobrze wymieszaj (masa będzie gęsta)
  • Na  końcu dodaj dżem i wymieszaj
  • Tak przygotowaną masę przelej do blaszki i piecz w temperaturze 180C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka
  • Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Polewa czekoladowa:

Składniki:
  • ½ kostki margaryny / masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w garnku z grubym dnem, następnie dodaj wodę i cukier i gotuj, cały czas mieszając,  do rozpuszczenia się cukru. Odstaw garnuszek z palnika i dodaj kakao i wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Przestudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj