Uwielbiam ciasta
czekoladowe, a poniższy przepis jest moim ukochanym. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a
poza tym zawsze wychodzi J Gorąco Wam
polecam J
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- ½ kostki margaryny / masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- ¾ szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ słoiczka dżemu (użyłam z czarnej porzeczki)
- Jajko utrzyj z cukrem na gładką masę, następnie dodaj margarynę i dalej ucieraj
- Do masy wlej mleko i ponownie miksuj
- Dodaj mąkę (przesianą), kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i dobrze wymieszaj (masa będzie gęsta)
- Na końcu dodaj dżem i wymieszaj
- Tak przygotowaną masę przelej do blaszki i piecz w temperaturze 180C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka
- Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Składniki:
- ½ kostki margaryny / masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
Masło rozpuść w garnku z
grubym dnem, następnie dodaj wodę i cukier i gotuj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Odstaw garnuszek
z palnika i dodaj kakao i wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do lekkiego
przestygnięcia.
Przestudzone ciasto
udekoruj polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz