Czy jesteście kawoholikami tak jak ja? Jeżeli tak, to zachęcam Was gorąco do zrobienia kawy z poniższego przepisu.
Jest idealna jako przerwa w wirze świątecznych przegotowań.
Przepis na syrop
pierniczkowy (ok 150 ml):
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ przyprawy korzennej (przyprawy do piernika)
- filiżanka zaparzonej kawy
- Ok 1/3 szklanki mleka do spienienia
- Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, dodaj cukier i przyprawy
- Gotuj do rozpuszczenia się składników i zgęstnienia sosu (zajmie Ci to około 8 – 10 minut)
- Gdy syrop będzie gotowy, przełóż go do szklanki (około 2 – 3 łyżeczek, resztę zachowaj na następną kawę J), w której będziesz przygotowywać swoją kawę
- Następnie zaparz kawę i spień mleko
- Na syropie umieść spienione mleko, a potem delikatnie wlej kawę. Wierzch posyp cynamonem, kakao lub startą gorzką czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz