sobota, 21 grudnia 2013

KAWA Z SYROPEM PIERNICZKOWYM

  Czy jesteście kawoholikami tak jak ja? Jeżeli tak, to zachęcam Was gorąco do zrobienia kawy z poniższego przepisu. Jest idealna jako przerwa w wirze świątecznych przegotowań.

Przepis na syrop pierniczkowy (ok 150 ml):
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ przyprawy korzennej (przyprawy do piernika)
  • filiżanka zaparzonej kawy
  • Ok 1/3 szklanki mleka do spienienia
Sposób przygotowania:
  1. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, dodaj cukier i przyprawy
  2. Gotuj do rozpuszczenia się składników i zgęstnienia sosu (zajmie Ci to około 8 – 10 minut)
  3. Gdy syrop będzie gotowy, przełóż go do szklanki (około 2 – 3 łyżeczek, resztę zachowaj na następną kawę J), w której będziesz przygotowywać swoją  kawę
  4. Następnie zaparz kawę i spień mleko
  5. Na syropie umieść spienione mleko, a potem delikatnie wlej kawę. Wierzch posyp cynamonem, kakao lub startą gorzką czekoladą
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj