niedziela, 3 listopada 2013

CZEKOLADA PO MEKSYKAŃSKU

  Dziś pierwszy przepis z kuchni meksykańskiej. Czekolada na gorąco ze szczyptą papryczki chili, która w połączeniu z czekoladą daje bardzo ciekawy smak i aromat. Gorąco Wam ją polecam, gdyż jest idealna na długie jesienne wieczory.

Składniki na 4 porcje:
  • 400 g śmietanki 30%
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (proporcje czekolad możesz dowolnie zmieniać)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
  1. Mleko i śmietankę wlej do garnuszka delikatnie podgrzewając doprowadź do zagotowania się
  2. Dodaj połamane czekolady, a następnie cynamon i ostrą paprykę. Poczekaj, aż składniki dobrze się połączą. Gotową czekoladę przelej do naczyń, np. filiżanek
Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Mmm, już sobie wyobrażam ten lekko ostry smak :) Zimą mogłabym pić gorącą czekoladę codziennie. Czas wypróbować takiej z dodatkiem przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj warto, gdyż jest bardzo dobra :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj