Dziś pierwszy przepis z
kuchni meksykańskiej. Czekolada na gorąco ze szczyptą papryczki chili, która w
połączeniu z czekoladą daje bardzo ciekawy smak i aromat. Gorąco Wam ją polecam,
gdyż jest idealna na długie jesienne wieczory.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g śmietanki 30%
- ¾ szklanki mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (proporcje czekolad możesz dowolnie zmieniać)
- szczypta cynamonu
- szczypta ostrej papryki
- Mleko i śmietankę wlej do garnuszka delikatnie podgrzewając doprowadź do zagotowania się
- Dodaj połamane czekolady, a następnie cynamon i ostrą paprykę. Poczekaj, aż składniki dobrze się połączą. Gotową czekoladę przelej do naczyń, np. filiżanek
Mmm, już sobie wyobrażam ten lekko ostry smak :) Zimą mogłabym pić gorącą czekoladę codziennie. Czas wypróbować takiej z dodatkiem przypraw.
OdpowiedzUsuńOj warto, gdyż jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam