niedziela, 24 listopada 2013

MEKSYKAŃSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

  To już ostatnia niedziela z kuchnią meksykańską. Razem z Wami odkrywaliśmy bardzo smaczne i proste dania czekolada po meksykańsku, chili con carne, ciasteczka z pomarańczą. Dzisiaj nadszedł czas na pyszną i prostą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryczką chili. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale naprawdę danie jest smaczne i co ważniejsze sycące.  Polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Ale Meksyk!

Składniki dla 4 osób:
  • 50 dag mielonej wołowiny  (wołowo – wieprzowego)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku o pojemności 500 ml (możesz użyć pomidorów z puszki)
  • 1 łyżeczka masła
  • około 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Pamiętaj, aby doprawić według własnego uznania

Sposób przygotowania:
  1. Umyte ziemniaki (ziemniaki w mundurkach szybciej się ugotują, ale możesz je obrać) ugotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokrój je w paski o średniej grubości
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalepeno (pamiętaj, aby nie dodawać pestek!), a na sam koniec przeciśnięty przez praskę czosnek
  3. Gdy składniki się przesmażą dodaj mięso mielone i smaż je aż się zarumieni
  4. Następnie dodaj kukurydzę i fasolę, odlane z zalewy, opłukane w wodzie, i gotuj przez kilka minut (jeżeli nie wygodnie Ci jest mieszać składniki na patelni, użyj garnka J )
  5. Wlej przecier pomidory i ponownie gotuj przez kilka minut
  6. Następnie dopraw solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i kminkiem. Całość powinna być dość ostra. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu
  7. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wyłóż na nim pokrojone ziemniaki. Skrop je odrobiną oliwy
  8. Na ziemniakach rozprowadź mięso, a na nim jeszcze raz pokrojone ziemniaki i skrop je oliwą
  9. Posyp startym żółtym serem
  10. Zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 -25 minut w temperaturze 180C lub do rozpuszczenia się sera
Smacznego!





1 komentarz:

  1. Dzięki Krzepkie Serce , że można drukować przepisy , właśnie sobie wydrukowałam przepis i będę robić zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj