To już ostatnia niedziela
z kuchnią meksykańską. Razem z Wami odkrywaliśmy bardzo smaczne i proste dania czekolada po meksykańsku, chili con carne, ciasteczka z pomarańczą. Dzisiaj nadszedł
czas na pyszną i prostą zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryczką
chili. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale naprawdę danie jest smaczne i co
ważniejsze sycące. Polecam!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony: Ale Meksyk!
Składniki dla 4 osób:
- 50 dag mielonej wołowiny (wołowo – wieprzowego)
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryczka jalapeno
- 1 przecier pomidorowy w kartoniku o pojemności 500 ml (możesz użyć pomidorów z puszki)
- 1 łyżeczka masła
- około 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
- Umyte ziemniaki (ziemniaki w mundurkach szybciej się ugotują, ale możesz je obrać) ugotuj w osolonej wodzie. Gdy przestygną pokrój je w paski o średniej grubości
- Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalepeno (pamiętaj, aby nie dodawać pestek!), a na sam koniec przeciśnięty przez praskę czosnek
- Gdy składniki się przesmażą dodaj mięso mielone i smaż je aż się zarumieni
- Następnie dodaj kukurydzę i fasolę, odlane z zalewy, opłukane w wodzie, i gotuj przez kilka minut (jeżeli nie wygodnie Ci jest mieszać składniki na patelni, użyj garnka J )
- Wlej przecier pomidory i ponownie gotuj przez kilka minut
- Następnie dopraw solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i kminkiem. Całość powinna być dość ostra. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i wyłóż na nim pokrojone ziemniaki. Skrop je odrobiną oliwy
- Na ziemniakach rozprowadź mięso, a na nim jeszcze raz pokrojone ziemniaki i skrop je oliwą
- Posyp startym żółtym serem
- Zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 -25 minut w temperaturze 180C lub do rozpuszczenia się sera
Smacznego!
Dzięki Krzepkie Serce , że można drukować przepisy , właśnie sobie wydrukowałam przepis i będę robić zapiekankę :)
OdpowiedzUsuń