poniedziałek, 15 września 2014

KOPERTY Z JABŁKIEM

  Przepyszne ciasteczka z jabłkami i cynamonem. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, znikają w 5 minut :)
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • kostka masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i posypane cynamonem
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj śmietanę, masło, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Tak przygotowane włóż na godzinę do lodówki
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 mm i pokrój je w kwadraty
  3. Na każdym kwadracie ułóż ćwiartkę jabłka, a następnie zagnij rogi tak, aby powstała koperta
  4. Piecz ciastka w temperaturze 180C (pamiętaj aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru
  5. Kiedy koperty przestygną, posyp je cukrem pudrem
Udanych wypieków! 



Jabłko z cynamonem 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj