Przepyszne ciasteczka z
jabłkami i cynamonem. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze,
znikają w 5 minut :)
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- kostka masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka śmietany
- szczypta soli
- 3 duże jabłka obrane, pokrojone na ćwiartki i posypane cynamonem
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj śmietanę, masło, szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Tak przygotowane włóż na godzinę do lodówki
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 mm i pokrój je w kwadraty
- Na każdym kwadracie ułóż ćwiartkę jabłka, a następnie zagnij rogi tak, aby powstała koperta
- Piecz ciastka w temperaturze 180C (pamiętaj aby wcześniej nagrzać piekarnik) przez około 15 minut lub do uzyskania złotego koloru
- Kiedy koperty przestygną, posyp je cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz