poniedziałek, 6 października 2014

PIERNIKOWE PLACUSZKI Z JABŁKIEM

  Przepyszne placuszki, które będą idealnym śniadaniem czy podwieczorkiem. Smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Podane z ciepłymi jabłkami.  A do tego zapach przyprawy do piernika ...

Składniki na około 15 placuszków:

1. Sos jabłkowy:
  • 2 - 3 średnie jabłka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu (jeżeli wolisz aby jabłka były bardziej słodkie, dodaj więcej miodu)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (octu jabłkowego)
Jabłka obierz i pokrój w dużą kostkę. Wrzuć je do garnka, wlej wodę, sok z cytryny, dodaj miód oraz przyprawy i gotuj przez około 5 minut.

2. Piernikowe placuszki:
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 – 4 krople aromatu waniliowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1.  W misce rozbełtaj jajko ze szczyptą soli i aromatem waniliowym
  2.  Dodaj cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą miały złoty kolor. Podawaj z sosem jabłkowym
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Cóż za genialny pomysł z tą przyprawą do piernika! Wspaniałe placuszki, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie ,fajny podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj