Przepyszne placuszki, które będą idealnym śniadaniem czy
podwieczorkiem. Smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu. Podane z ciepłymi
jabłkami. A do tego zapach przyprawy do
piernika ...
Składniki na około 15 placuszków:
1. Sos jabłkowy:
- 2 - 3 średnie jabłka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka miodu (jeżeli wolisz aby jabłka były bardziej słodkie, dodaj więcej miodu)
- szczypta cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny (octu jabłkowego)
2. Piernikowe placuszki:
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (przyprawy korzennej)
- 2 łyżki cukru
- 3 – 4 krople aromatu waniliowego
- szczypta soli
- W misce rozbełtaj jajko ze szczyptą soli i aromatem waniliowym
- Dodaj cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą miały złoty kolor. Podawaj z sosem jabłkowym
Cóż za genialny pomysł z tą przyprawą do piernika! Wspaniałe placuszki, aż ślinka cieknie jak się na nie patrzy ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńPyszniutkie ,fajny podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń