sobota, 25 października 2014

PURÉE Z PIECZONEJ DYNI

  Idealne do wypieków czy deserów, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

Składniki:
  • dynia (ilość zależy od Was, ja miałam około 3 kg dyni)

Sposób przygotowania:
  1. Umyj dynię, pozbądź się miąższu (nie wyrzucaj pestek, opłucz je pod zimną wodą i susz je w piekarniku przez 5 -10 minut, np. kiedy będzie się piekła Twoja dynia) a następnie  pokrój ją na mniejsze kawałki
  2. Każdy kawałek owiń w folię aluminiową i włóż je do nagrzanego piekarnika do 180C. Piecz przez około 60 minut
  3. Po upieczeniu i wystudzeniu, zdejmij skórkę .  Przełóż do blendera  lub miksera i zmiksuj na gładką masę
Gotowe purée można przechowywać w lodówce przez 2 -3 dni lub za pasteryzować. 




4 komentarze:

Drukuj