Pyszne placuszki z
pieczonej dyni. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Polecam Wam gorąco!
Składniki na około 20
placuszków:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki kefiru
- 5 czubatych łyżek purée z dyni
- 6 czubatych łyżek mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- ½ łyżeczki przypraw korzennej (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania gotowych placuszków
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbełtaj ze szczyptą soli
- Dodaj kefir, purée z dyni, sok z pomarańczy i wymieszaj
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę korzenną i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek (jeżeli uznasz, że Twoje ciasto jest za rzadkie to dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – kefiru)
- Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obydwu stron, do uzyskania złotego koloru
- Gotowe placki posyp cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz