poniedziałek, 27 października 2014

PLACUSZKI Z DYNIOWYM PURÉE

  Pyszne placuszki z pieczonej dyni. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Polecam Wam gorąco!

Składniki na około 20 placuszków:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kefiru
  • 5 czubatych łyżek purée z dyni
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • ½ łyżeczki przypraw korzennej (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania gotowych placuszków

Sposób przygotowania:
  1. Jajka rozbełtaj ze szczyptą soli
  2. Dodaj kefir, purée z dyni, sok z pomarańczy i wymieszaj
  3. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę korzenną i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek (jeżeli uznasz, że Twoje ciasto jest za rzadkie to dodaj trochę mąki, jeśli za gęste – kefiru)
  4. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obydwu stron, do uzyskania złotego koloru
  5. Gotowe placki posyp cukrem pudrem
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj