Najlepsze ciasto
marchewkowe jakie jadłam w swoim życiu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu,
a co najważniejsze, do jego przyrządzenia – nie potrzebujesz miksera. Ciasto
jest wilgotne, a smaku dopełnia pomarańcza. Polecam Wam gorąco!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Yummly
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¾ łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (możesz użyć serka greckiego albo śmietany)
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości marchewki (starte na tarce o drobnych oczkach)
- skórka starta z jednej pomarańczy (wcześniej wyparzonej i wyszorowanej)
- sok z ½ pomarańczy
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika
- W osobnej misce rozbełtaj jajka z solą i cukrem. Następnie dodaj olej, śmietanę i wymieszaj
- Do suchych składników przelej mokre, dodaj marchewkę, skórkę pomarańczową oraz sok i wymieszaj do połączenia się składników (ciasto będzie gęste)
- Tak przygotowanie ciasto przelej do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w temperaturze 180C przez 50 – 55 minut
Ciasto marchewkowe- mniam, uwielbiam! :) A z posmakiem pomarańczy musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania. Ciasto jest przepyszne :)
Usuńmmm, dawno nie jadłam marchewkowego - aż mi się zachciało;)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń