środa, 15 października 2014

JOGURTOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z POMARAŃCZĄ

  Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam w swoim życiu. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, do jego przyrządzenia – nie potrzebujesz miksera. Ciasto jest wilgotne, a smaku dopełnia pomarańcza. Polecam Wam gorąco! 
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Yummly

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (możesz użyć serka greckiego albo śmietany)
  • ¼  szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości marchewki (starte na tarce o drobnych oczkach)
  • skórka starta z jednej pomarańczy (wcześniej wyparzonej i wyszorowanej)
  • sok z ½ pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika
  2. W osobnej misce rozbełtaj jajka z solą i cukrem. Następnie dodaj olej, śmietanę i wymieszaj
  3. Do suchych składników przelej mokre, dodaj marchewkę, skórkę pomarańczową oraz sok i wymieszaj do połączenia się składników (ciasto będzie gęste)
  4. Tak przygotowanie ciasto przelej do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w temperaturze 180C przez 50 – 55 minut
Udanych wypieków!




6 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe- mniam, uwielbiam! :) A z posmakiem pomarańczy musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Ciasto jest przepyszne :)

      Usuń
  2. mmm, dawno nie jadłam marchewkowego - aż mi się zachciało;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj