wtorek, 4 listopada 2014

CZEKOLADOWE CIASTO Z WIŚNIAMI

  Pyszne, aromatyczne ciasto z wiśniami. Wilgotne i mocno czekoladowe. Idealne na długie jesienne wieczory.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Smakołyki Bereniki

Składniki:
  • 100 g czekolady (użyłam 50 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej)
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone; ja użyłam szklanki wiśni mrożonych – wcześniej je rozmroziłam i szklanki wiśni z nalewki i to był strzał w dziesiątkę!  :D )
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem i mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i dodaj połamaną czekoladą - mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia
  2. Do miski przesiej wszystkie suche składniki
  3. W drugiej misce rozbełtaj jajka z solą i aromatem waniliowym. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj
  4. Dodaj suche składniki i zmiksuj. Na końcu dodaj wiśnie i wymieszaj
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka
Udanych wypieków! 



3 komentarze:

Drukuj