Pyszne, aromatyczne
ciasto z wiśniami. Wilgotne i mocno czekoladowe. Idealne na długie jesienne
wieczory.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Smakołyki Bereniki
Składniki:
- 100 g czekolady (użyłam 50 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej)
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru
- 100 ml mleka
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone; ja użyłam szklanki wiśni mrożonych – wcześniej je rozmroziłam i szklanki wiśni z nalewki i to był strzał w dziesiątkę! :D )
- szczypta soli
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść masło z cukrem i mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia i dodaj połamaną czekoladą - mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia
- Do miski przesiej wszystkie suche składniki
- W drugiej misce rozbełtaj jajka z solą i aromatem waniliowym. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj
- Dodaj suche składniki i zmiksuj. Na końcu dodaj wiśnie i wymieszaj
- Tak przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka
Mmm, pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne , wspaniałe - zwłaszcza te wisienki :)
OdpowiedzUsuń