środa, 12 listopada 2014

JESIENNE BABECZKI Z GRUSZKĄ

  Pogoda nas nie rozpieszcza dlatego warto przygotować gruszkowe babeczki z nutą imbiru i cynamonu, które umilą nam długie, jesienne i deszczowe wieczory. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Przepis z niewielkimi moimi zmianami pochodzi z magazynu Kuchnia

Składniki:
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru brązowego (możesz użyć białego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1 duża gruszka pokrojona w kostkę (lub 2 małe)
Sposób przygotowania:
  1. W pierwszej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę i wymieszaj
  2. W drugiej misce rozbełtaj jajka z jogurtem naturalnym, mlekiem i olejem. Tak przygotowaną masę przelej do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
  3. Ciasto przełóż do papilotek lub foremek na babeczki do ¾ ich wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 25 – 30 minut
Udanych wypieków! 


4 komentarze:

Drukuj