Pogoda nas nie
rozpieszcza dlatego warto przygotować gruszkowe babeczki z nutą imbiru i
cynamonu, które umilą nam długie, jesienne i deszczowe wieczory. Są pyszne i
łatwe w przygotowaniu. Polecam!
Przepis z niewielkimi
moimi zmianami pochodzi z magazynu Kuchnia
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (użyłam górskich)
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru brązowego (możesz użyć białego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 1 duża gruszka pokrojona w kostkę (lub 2 małe)
Sposób przygotowania:
- W pierwszej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę i wymieszaj
- W drugiej misce rozbełtaj jajka z jogurtem naturalnym, mlekiem i olejem. Tak przygotowaną masę przelej do suchych składników i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto przełóż do papilotek lub foremek na babeczki do ¾ ich wysokości i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez 25 – 30 minut
Dobre , bardzo dobre ... i takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńMmm, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
Usuń