niedziela, 9 listopada 2014

RYŻ Z ZIELONYMI WARZYWAMI

  Bardzo proste, smaczne i szybkie danie.  Idealne do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Serdecznie Wam polecam!

Składniki na 2 porcje:
  • ½ zielonej papryki
  • ½ średniej cukinii (nie musisz obierać jej ze skórki)
  • ok 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½  łyżeczki oregano
  • sól (do gotowania ryżu i fasolki)
Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu
  2. Do gotującej się wody  wrzuć fasolkę i gotuj ją do miękkości (moja była al dente)
  3. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło, następnie dodaj paprykę i smaż ją przez około 3 – 5 minut (aż będzie prawie miękka). Dorzuć cukinię i smaż przez około 2 minuty
  5. Pod sam koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie i oregano – wymieszaj
  6. Zdejmij patelnię z ognia. Do warzyw na patelni  dorzuć fasolkę, ryż. Dokładnie połącz ze sobą składniki. Gotowe :)



2 komentarze:

Drukuj