Bardzo proste, smaczne i
szybkie danie. Idealne do zabrania ze
sobą do pracy lub szkoły. Serdecznie Wam polecam!
Składniki na 2 porcje:
- ½ zielonej papryki
- ½ średniej cukinii (nie musisz obierać jej ze skórki)
- ok 200 g zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- ½ szklanki ryżu
- 2 łyżeczki masła
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki oregano
- sól (do gotowania ryżu i fasolki)
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu
- Do gotującej się wody wrzuć fasolkę i gotuj ją do miękkości (moja była al dente)
- Cukinię i paprykę pokrój w kostkę
- Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło, następnie dodaj paprykę i smaż ją przez około 3 – 5 minut (aż będzie prawie miękka). Dorzuć cukinię i smaż przez około 2 minuty
- Pod sam koniec smażenia dodaj zioła prowansalskie i oregano – wymieszaj
- Zdejmij patelnię z ognia. Do warzyw na patelni dorzuć fasolkę, ryż. Dokładnie połącz ze sobą składniki. Gotowe :)
świetne i pożywne danie!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńPozdrawiam