Jedno z prostszych ciast
jakie jest na Krzepkim Sercu. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne dzięki
czemu dłużej zachowuje świeżość. Polecam Wam serdecznie!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g masła
- 1 kg jabłek
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- Połowę jabłek pokrój w kostkę, drugą połowę w plasterki (aby jabłka nie ściemniały możesz skropić je sokiem z cytryny)
- Do pierwszej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cynamon i wymieszaj
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej olej i zmiksuj. Wsyp suche składniki z pierwszej miski i wymieszaj do połączenia składników
- Na samym końcu wrzuć do masy jabłka i wymieszaj
- W garnuszku rozpuść masło z przyprawą do piernika
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka w plasterki i polej je roztopionym masłem z przyprawą do piernika
- Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz około 50 minut
proste i smaczne:) bardzo lubię takie ucierane ciasta ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu ale ile radości przy jedzeniu:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze :)
UsuńPozdrawiam
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń