niedziela, 23 listopada 2014

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI

  Jedno z prostszych ciast jakie jest na Krzepkim Sercu. Jest bardzo smaczne, puszyste, wilgotne dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Polecam Wam serdecznie!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.        

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 50 g masła
  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
  1. Połowę jabłek pokrój w kostkę, drugą połowę  w plasterki (aby jabłka nie ściemniały możesz skropić je sokiem z cytryny)
  2. Do pierwszej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cynamon i wymieszaj
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Dolej olej i zmiksuj. Wsyp suche składniki z pierwszej miski i wymieszaj do połączenia składników
  4. Na samym końcu wrzuć do masy jabłka i wymieszaj
  5. W garnuszku rozpuść masło z przyprawą do piernika
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka w plasterki i polej je roztopionym masłem z przyprawą do piernika
  7. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz około 50 minut
Udanych wypieków!





4 komentarze:

  1. proste i smaczne:) bardzo lubię takie ucierane ciasta ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu ale ile radości przy jedzeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj