Karpatka to jedno z
lepszych ciast na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Jest stosunkowo łatwa i
szybka w przygotowaniu. Ciasto według poniższego przepisu wychodzi przepyszne. Serdecznie
Wam polecam!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Kuchnia Aleex
Składniki:
Na ciasto:
- 150 g margaryny (masła)
- 1 ¼ szklanki wody
- 1 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- szczypta soli
- ½ l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie budyniu na ¾ litra mleka (śmietankowego lub waniliowego)
- 100 g masła
Ciasto:
- W garnku z grubym dnem rozpuść margarynę z wodą. Gdy się zagotuje dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – najlepiej, wcześniej przesianą – stale mieszając. Gdy masa będzie gotowa odstaw ją do ostygnięcia (ciasto będzie gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów garnka i zbije się w kulkę)
- Gdy masa przestygnie, dodawaj po kolei 5 jajek, cały czas miksując
- Gotowe ciasto przełóż do dwóch średniej wielkości blaszek, wcześniej wysmarowanych masłem/margaryną i oprószonych mąką (nie używaj papieru do pieczenia, gdyż później jest go ciężko odkleić), piecz w temperaturze około 200C przez około 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!) Gdy ciasto się upiecze studź je w piekarniku przez około 10 minut nie otwierając drzwiczek od piekarnika
- Zagotuj 1 ½ szklanki mleka z cukrem i łyżeczką masła (jeżeli budyń jest z cukrem to dodaj go mniej)
- W ½ szklance mleka rozrób budyń, po zagotowaniu się składników dodaj go nich i chwilę gotuj, a następnie dodaj do ostygnięcia
- W osobnej misce ubij masło, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując
- Następnie dodawaj partiami budyń cały czas mieszając
- Krem wylej na jeden upieczony płat ciasta (zostaw po bokach wolne 2 cm, aby po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem nie wypłynął)
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Mój C. uwielbia karpatkę :) Twoja wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń