wtorek, 12 sierpnia 2014

KARPATKA

  Karpatka to jedno z lepszych ciast na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Jest stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu. Ciasto według poniższego przepisu wychodzi przepyszne. Serdecznie Wam polecam!

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kuchnia Aleex

Składniki:
Na ciasto:
  • 150 g margaryny (masła)
  • 1 ¼ szklanki wody
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • szczypta soli
Na krem:
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu na ¾ litra mleka (śmietankowego lub waniliowego)
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:
Ciasto:
  1. W garnku z grubym dnem rozpuść margarynę z wodą. Gdy się zagotuje dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą – najlepiej, wcześniej przesianą – stale mieszając. Gdy masa będzie gotowa odstaw ją do ostygnięcia (ciasto będzie gotowe gdy zacznie odstawać od brzegów garnka i zbije się w kulkę)
  2. Gdy masa przestygnie, dodawaj po kolei 5 jajek, cały czas miksując
  3. Gotowe ciasto przełóż do dwóch średniej wielkości blaszek, wcześniej wysmarowanych masłem/margaryną i oprószonych mąką (nie używaj papieru do pieczenia, gdyż później jest go ciężko odkleić), piecz w temperaturze około 200C przez około 30  minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika!) Gdy ciasto się upiecze studź je w piekarniku przez około 10 minut nie otwierając drzwiczek od piekarnika
Krem:
  1. Zagotuj 1 ½  szklanki mleka z cukrem i łyżeczką masła (jeżeli budyń jest z cukrem to dodaj go mniej)
  2. W ½ szklance mleka rozrób budyń, po zagotowaniu się składników dodaj go nich i chwilę gotuj, a następnie dodaj do ostygnięcia
  3. W osobnej misce ubij masło, dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując
  4. Następnie dodawaj partiami budyń cały czas mieszając
  5. Krem wylej na jeden upieczony płat ciasta (zostaw po bokach wolne 2 cm, aby po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem nie wypłynął)
  6. Gotowe ciasto schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Udanych wypieków!




2 komentarze:

Drukuj