środa, 6 sierpnia 2014

CZEKOLADOWO - MIĘTOWE MUFFINKI Z LUKREM MIĘTOWYM

  Połączenie czekolady z miętą okazało się strzałem w dziesiątkę! Muffinki wyszły obłędne. Są mięciutkie, wilgotne, przepięknie wyrosły. Aromat miętowy spowodował, że muffinki są orzeźwiające. Są idealne! Polecam Wam serdecznie J
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Buduj Smak

Składniki na około 12 dużych muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • ½  szklanki kakao ciemnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 10  listków świeżej mięty
  • 1 tabliczka czekolady miętowej
Lukier:
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu miętowego (użyłam kropli miętowych)
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, aby otrzymać gładką i jednolitą masę.

Sposób przygotowania:
  1. W pierwszej misce wymieszaj ze sobą przesiane suche składniki – mąkę, cukier, kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia
  2. W drugiej misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, olej, drobno posiekaną miętę i wymieszaj
  3. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche i dokładnie mieszaj. Na końcu wsyp pokrojoną czekoladę i wymieszaj
  4. Tak przygotowane ciasto przelewaj do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piecz w temperaturze 180C przez 20 – 22 minuty. Gdy muffinki przestygną udekoruj je lukrem miętowym
Udanych wypieków! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj