sobota, 9 sierpnia 2014

GOFRY

  Gofry kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, ale przede wszystkim z dzieciństwem, kiedy przygotowywała je moja Mama. Gofry według poniższego przepisu są pyszne, lekkie i chrupiące. Podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Polecam!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

Sposób przygotowania:
  1. W misce rozbełtaj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
  2. Dodaj mleko i wymieszaj
  3. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
  4. Tak przygotowane ciasto piecz w gofrownicy przez 2 – 3 minuty, upieczone gofry studź na kratce. Gofry podawaj z bitą śmietaną, świeżymi owocami, lemon curd lub innymi ulubionymi dodatkami
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj