Gofry kojarzą mi się z
wakacjami nad morzem, ale przede wszystkim z dzieciństwem, kiedy przygotowywała
je moja Mama. Gofry według poniższego przepisu są pyszne, lekkie i chrupiące. Podane
z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Polecam!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Sposób przygotowania:
- W misce rozbełtaj jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
- Dodaj mleko i wymieszaj
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
- Tak przygotowane ciasto piecz w gofrownicy przez 2 – 3 minuty, upieczone gofry studź na kratce. Gofry podawaj z bitą śmietaną, świeżymi owocami, lemon curd lub innymi ulubionymi dodatkami
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz