piątek, 4 września 2015

CZEKOLADOWY MUS Z MALINAMI

  Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Czekolady! Z tego powodu postanowiłam przygotować prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu deser, gdzie głównym składnikiem będzie czekolada. Mus wyszedł delikatny i puszysty. Ponownie przekonałam się, że maliny i czekolada to duet idealny :)
Przepis po modyfikacji pochodzi ze strony: Kuchnia Lidla

Składniki na 5 porcji:
  • 2 jajka (wcześniej umyte i sparzone)
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki amaretto (lub innego alkoholu; opcjonalnie)
  • 2 szklanki malin (umytych)
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, gdy się roztopi dodaj amaretto. Odstaw do wystygnięcia
  2. Umyte i przebrane maliny zblenduj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny na gładką masę i przełóż ją do naczyń, w których będziesz przygotowywać swój deser
  3. Oddziel żółtka od białek
  4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  5. W następnej misce ubij śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru na puszystą masę
  6. Następnie ubij żółtka z 1 łyżką cukru pudru na jasną i puszystą masę. Wlej amaretto, dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj
  7. Do masy jajeczno – czekoladowej dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie,  a następnie dodaj śmietanę i połącz ze sobą masy (delikatnie mieszaj)
  8. Tak przygotowany mus połóż na maliny
  9. Deser wstaw minimum na 1 – 2 godziny do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć mus kakao lub/i udekorować malinami. Gotowe! :)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj