Dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Czekolady! Z tego
powodu postanowiłam przygotować prosty, smaczny i szybki w przygotowaniu deser,
gdzie głównym składnikiem będzie czekolada. Mus wyszedł delikatny i puszysty.
Ponownie przekonałam się, że maliny i czekolada to duet idealny :)
Przepis po modyfikacji pochodzi ze strony: Kuchnia Lidla
Składniki na 5 porcji:
- 2 jajka (wcześniej umyte i sparzone)
- 40 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki amaretto (lub innego alkoholu; opcjonalnie)
- 2 szklanki malin (umytych)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 ml śmietanki kremówki (użyłam 30%)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, gdy się roztopi dodaj amaretto. Odstaw do wystygnięcia
- Umyte i przebrane maliny zblenduj z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny na gładką masę i przełóż ją do naczyń, w których będziesz przygotowywać swój deser
- Oddziel żółtka od białek
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
- W następnej misce ubij śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru na puszystą masę
- Następnie ubij żółtka z 1 łyżką cukru pudru na jasną i puszystą masę. Wlej amaretto, dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj
- Do masy jajeczno – czekoladowej dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie, a następnie dodaj śmietanę i połącz ze sobą masy (delikatnie mieszaj)
- Tak przygotowany mus połóż na maliny
- Deser wstaw minimum na 1 – 2 godziny do lodówki. Przed podaniem możesz oprószyć mus kakao lub/i udekorować malinami. Gotowe! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz