Pomimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza
postanowiłam przygotować tartę z wykorzystaniem letnich owoców – malin. Do jej
przygotowania wykorzystałam krem z napoleonki, który wzbogaciłam prawdziwą
wanilią. Rezultat? Pyszna tarta na kruchym spodzie, z delikatnym, ale bardzo
smacznym kremem waniliowym i świeżymi malinami. Idealna do kawy czy herbaty.
Polecam Wam serdecznie!
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 ½ szklani mąki
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 żółtko (rozbełtane)
- szczypta soli
- 125 g schłodzonego masła
Na krem:
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- maliny do dekoracji
Kruche ciasto:
- Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło.
- Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180C przez około 15 minut. W między czasie przygotuj krem.
Krem:
- Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka z wanilii (jeżeli chcesz na czas zagotowywania mleka możesz wrzucić również laskę wanilii) i zagotuj
- W między czasie rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj do powstania kremu (budyniu). Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony i wystudzony spód. Całość udekoruj malinami. Gotowe!
Proszę podać wielkość formy.
OdpowiedzUsuńŚrednica formy wynosi 31 cm.
UsuńPozdrawiam
Dziękuję :).
UsuńNie ma za co :)
Usuń