czwartek, 10 września 2015

TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I MALINAMI

  Pomimo, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza postanowiłam przygotować tartę z wykorzystaniem letnich owoców – malin. Do jej przygotowania wykorzystałam krem z napoleonki, który wzbogaciłam prawdziwą wanilią. Rezultat? Pyszna tarta na kruchym spodzie, z delikatnym, ale bardzo smacznym kremem waniliowym i świeżymi malinami. Idealna do kawy czy herbaty. Polecam Wam serdecznie!

Składniki:

Na kruche ciasto:
  • 1 ½ szklani mąki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko (rozbełtane)
  • szczypta soli
  • 125 g schłodzonego masła
Na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:
  1. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło oraz żółtko i szybko zagnieć ciasto. Po wyrobieniu, zawiń w woreczek foliowy i włóż je na 30 – 40 minut do lodówki, aby się schłodziło.
  2. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około  3 – 5 mm (ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180C przez około 15 minut. W między czasie przygotuj krem.
Krem:
  1. Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka z wanilii (jeżeli chcesz na czas zagotowywania mleka możesz wrzucić również laskę wanilii) i zagotuj
  2. W między czasie rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj do powstania kremu (budyniu). Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony i wystudzony spód. Całość udekoruj malinami. Gotowe!
Udanych wypieków i smacznego! :)






4 komentarze:

Drukuj