Jesień zbliża się ogromnymi krokami dlatego postanowiłam
przygotować ciasto z wykorzystaniem jesiennych owoców. Tym razem, w roli
głównej śliwki węgierki. Ciasto jest idealne – puszyste, delikatne i co najważniejsze
wilgotne. Przepis łatwy i prosty w przygotowaniu dlatego jestem pewna, że każdy
z Was sobie poradzi! :)
Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Zjem to
Składniki (na blachę 25x29):
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego, o pojemności około 200 g (mój jogurt miał 180 g; umyj i wysusz kubeczek aby odmierzać resztę składników)
- 1 kubeczek oleju
- 1/12 kubeczku cukru
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 1 kubeczek proszku budyniowego (użyłam budyniu czekoladowego na ¾ litra mleka)
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 30 g śliwek węgierek (bez pestek, przekrojonych na połówki)
Posypka:
2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
- Jajka ze szczyptą soli, jogurtem i cukrem ubij na puszystą masę
- Wsyp mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia i zmiksuj
- Następnie wlej olej i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Śliwki układaj skórkami do ciasta, a całość posyp cukrem z cynamonem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 40 minut lub do suchego patyczka
Udanych wypieków!
Rada:
Zwróć uwagę do jakiej wysokości „sięgał” jogurt, czyli jeżeli jogurt zajmował ¾
kubeczka, to mąka, olej czy cukier też musi być ¾.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńMniam, uwielbiam połączenie śliwki z czekoladą! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jest nas więcej i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
UsuńPozdrawiam
ciasto rewelka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń