sobota, 19 września 2015

CZEKOLADOWE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

  Jesień zbliża się ogromnymi krokami dlatego postanowiłam przygotować ciasto z wykorzystaniem jesiennych owoców. Tym razem, w roli głównej śliwki węgierki. Ciasto jest idealne – puszyste, delikatne i co najważniejsze wilgotne. Przepis łatwy i prosty w przygotowaniu dlatego jestem pewna, że każdy z Was sobie poradzi! :)

Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Zjem to

Składniki (na blachę 25x29):
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego, o pojemności około 200 g (mój jogurt miał 180 g; umyj i wysusz kubeczek  aby odmierzać resztę składników)
  • 1 kubeczek oleju
  • 1/12 kubeczku cukru
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek proszku budyniowego (użyłam budyniu czekoladowego na ¾ litra mleka)
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • około 30 g śliwek węgierek (bez pestek, przekrojonych na połówki)
Posypka:
2 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. Jajka ze szczyptą soli, jogurtem i cukrem ubij na puszystą masę
  2. Wsyp mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia i zmiksuj
  3. Następnie wlej olej i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy
  4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Śliwki układaj skórkami do ciasta, a całość posyp cukrem z cynamonem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 40 minut lub do suchego patyczka
Udanych wypieków! 

Rada:
Zwróć uwagę do jakiej wysokości  „sięgał” jogurt, czyli jeżeli jogurt zajmował ¾ kubeczka, to mąka, olej czy cukier też musi być ¾.





6 komentarzy:

Drukuj