niedziela, 6 września 2015

CYNAMONOWE PLACUSZKI ZE ŚLIWKAMI

  Za oknem iście jesienna pogoda – pada i wieje. Aby umilić to popołudnie moim domownikom postanowiłam przygotować cynamonowe placuszki ze śliwkami. Są mięciutkie, puszyste, a cynamon (właściwie przyprawa do piernika) wspaniale komponuje się ze śliwkami. Polecam Wam serdecznie!

Składniki na około 15 placuszków:
  • 14 śliwek (użyłam węgierek)
  • 2 jajka
  • szczypta solu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 125 ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
  1. Śliwki umyj, wydryluj i pokrój w dużą kostkę
  2. Jajka rozbełtaj, solą i cukrem
  3. Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, mąkę, przyprawę do piernika i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wrzuć pokrojone śliwki i wymieszaj
  4. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju (albo i nie) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem.
Smacznego! 



4 komentarze:

Drukuj