Za oknem iście jesienna pogoda – pada i wieje. Aby umilić
to popołudnie moim domownikom postanowiłam przygotować cynamonowe placuszki ze
śliwkami. Są mięciutkie, puszyste, a cynamon (właściwie przyprawa do piernika)
wspaniale komponuje się ze śliwkami. Polecam Wam serdecznie!
Składniki na około 15 placuszków:
- 14 śliwek (użyłam węgierek)
- 2 jajka
- szczypta solu
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki
- 125 ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wydryluj i pokrój w dużą kostkę
- Jajka rozbełtaj, solą i cukrem
- Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, mąkę, przyprawę do piernika i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na końcu wrzuć pokrojone śliwki i wymieszaj
- Placuszki smaż na rozgrzanym oleju (albo i nie) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
świetne placuszki!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :)
Usuń