piątek, 25 września 2015

PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI

  Jesień to dla mnie czas pieczenia ciasteczek. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zdrowe, ale zarazem bardzo smaczne, ciastka z dodatkiem czekolady i bakalii. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a znikają w mgnienia oku ;) Polecam!

Przepis po modyfikacji pochodzi ze strony MałaCukierenka

Składniki (na około 40 sztuk):
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru (brązowego lub białego)
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • duża szczypta przyprawy do piernika
  • 100g poszatkowanej czekolady (użyłam 50 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej)
  • ½ szklanki pokrojonych orzechów (użyj swoich ulubionych, ja dodałam ziemne)
  • ok 20 g jagody goji (jeżeli poszukujesz tańszych bakalii czy przypraw to polecam Wam serdecznie sklep Skworcu; produkty są zawsze świeże i najwyższej jakości)
  • 6 – 8 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
Sposób przygotowania:
  1. Wymieszaj mąkę z sodą, solą i przyprawą do piernika
  2. Masło utrzyj z cukrem oraz aromatem, a następnie dodawaj po jednym jajku (po każdym dodaniu jajka miksuj przez chwilę, aż składniki się połączą)
  3. Wsyp mąkę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta), wrzuć czekoladę i bakalie – wymieszaj. Tak przygotowane ciasto włóż na około 30 minut do lodówki.
  4. Po schłodzeniu, z ciasta formuj kuleczki (jeżeli chcesz ciasteczka możesz delikatnie spłaszczyć) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy). Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15 – 18 minut.
Smacznego! 




2 komentarze:

Drukuj