Jesień to dla mnie czas pieczenia ciasteczek. Dzisiaj chciałabym
Wam zaproponować zdrowe, ale zarazem bardzo smaczne, ciastka z dodatkiem
czekolady i bakalii. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a znikają w mgnienia
oku ;) Polecam!
Przepis po modyfikacji pochodzi ze strony MałaCukierenka.
Składniki (na około 40 sztuk):
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 200g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru (brązowego lub białego)
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- duża szczypta przyprawy do piernika
- 100g poszatkowanej czekolady (użyłam 50 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej)
- ½ szklanki pokrojonych orzechów (użyj swoich ulubionych, ja dodałam ziemne)
- ok 20 g jagody goji (jeżeli poszukujesz tańszych bakalii czy przypraw to polecam Wam serdecznie sklep Skworcu; produkty są zawsze świeże i najwyższej jakości)
- 6 – 8 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę z sodą, solą i przyprawą do piernika
- Masło utrzyj z cukrem oraz aromatem, a następnie dodawaj po jednym jajku (po każdym dodaniu jajka miksuj przez chwilę, aż składniki się połączą)
- Wsyp mąkę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta), wrzuć czekoladę i bakalie – wymieszaj. Tak przygotowane ciasto włóż na około 30 minut do lodówki.
- Po schłodzeniu, z ciasta formuj kuleczki (jeżeli chcesz ciasteczka możesz delikatnie spłaszczyć) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy). Piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15 – 18 minut.
Smacznego!
idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
Usuń