niedziela, 4 października 2015

DYNIOWO – POMARAŃCZOWE CIASTO CZEKOLADOWE

  Jakiś czas temu pisałam Wam o akcji, którą organizuję razem z Justyną (autorką bloga CarpeCatino). Dzisiaj przyszedł czas na pierwszy przepis, w którym główną rolę odgrywa dynia – dyniowe ciasto z czekoladą - które jest przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam Wam serdecznie!

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Mała Cukierenka

Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 80 ml oleju
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 purée z dyni 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy (użyłam skórki otartej z 3 klementynek)
Sposób przygotowania:
  1. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia – wymieszaj
  2. Do drugiej miski wbij jajko, wsyp cukier, wlej olej, jogurt i zmiksuj. Następnie wrzuć skórkę z pomarańczy oraz purée z dyni i ponownie krótkie wymieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 55 – 65 minut. Gdy ciasto przestygnie możesz poleć ja polewą czekoladową 
Udanych wypieków i smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj