Jakiś czas temu pisałam Wam o akcji, którą organizuję
razem z Justyną (autorką bloga CarpeCatino). Dzisiaj przyszedł czas na pierwszy
przepis, w którym główną rolę odgrywa dynia – dyniowe ciasto z czekoladą - które
jest przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Polecam Wam serdecznie!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony
Mała Cukierenka
Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 80 ml oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 purée z dyni
- skórka otarta z jednej pomarańczy (użyłam skórki otartej z 3 klementynek)
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia – wymieszaj
- Do drugiej miski wbij jajko, wsyp cukier, wlej olej, jogurt i zmiksuj. Następnie wrzuć skórkę z pomarańczy oraz purée z dyni i ponownie krótkie wymieszaj
- Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 55 – 65 minut. Gdy ciasto przestygnie możesz poleć ja polewą czekoladową
Udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz