Tarta serowo – dyniowa to kolejny pomysł na wykorzystanie
dyni. Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam
Wam serdecznie na te chłodne i jesienne wieczory.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 roztrzepane jajko
Na masę serowo - dyniową
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego
- ¾ szklanki puree z dyni
- skórka i sok z jednej pomarańczy (ewentualnie 3 -4 kropelki ekstraktu pomarańczowego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Ze składników na kruche ciasto zagnieć szybko ciasto, a następnie włóż je do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło
- Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość 3 – 4 mm i wyłóż nim blaszkę do pieczenia (ponakłuwaj widelcem lub połóż obciążniki) i podpiecz je przez około 10 minut w temperaturze 180C. Odstaw do ostudzenia
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy i zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj ser, puree oraz mąkę i wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony spód i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz