sobota, 24 października 2015

TARTA DYNIOWO - SEROWA Z POMARAŃCZĄ

  Tarta serowo – dyniowa to kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna. Polecam Wam serdecznie na te chłodne i jesienne wieczory.

Składniki:

Na kruche ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 roztrzepane jajko
Na masę serowo - dyniową
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • ¾ szklanki puree z dyni 
  • skórka i sok z jednej pomarańczy  (ewentualnie 3 -4 kropelki ekstraktu pomarańczowego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Ze składników na kruche ciasto zagnieć szybko ciasto, a następnie włóż je do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło
  2. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość 3 – 4 mm  i wyłóż nim blaszkę do pieczenia (ponakłuwaj widelcem  lub połóż obciążniki) i podpiecz je przez około 10 minut w temperaturze 180C. Odstaw do ostudzenia
  3. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy i zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodaj ser, puree oraz mąkę i wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony spód i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40 minut
Smacznego! 



Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj