piątek, 30 października 2015

CZEKOLADOWE BABECZKI Z DYNIĄ

  To już ostatni przepis z comiesięcznych akcji. Ze względu na to, że ciasto czekoladowe ciasto dyniowo – marchewkowe  zrobiło furorę wśród moich bliskich, postanowiłam przygotować babeczki i to był strzał w dziesiątkę! Są bardzo szybkie w przygotowanie, wilgotne, mięciutkie i przepyszne. Polecam Wam serdecznie!

P.S. Już w listopadzie rusza kolejna akcja – kuchnia francuska! :)

P.S. 2 Chciałabym się z Wami podzielić jakże dobrą nowiną – obroniłam swoją pracę licencjacką! :)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 garści orzechów włoskich (użyłam 1 czubatej łyżki mielonych orzechów i dużej garści posiekanych orzechów włoskich)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • skórka z jednej pomarańczy i sok z ½ pomarańczy
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki śmietany
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanki puree z dyni
  • ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski przesiej, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao
  2. Do drugi miski wbij jajko, dodaj cukier, sól, skórkę i sok z pomarańczy – wymieszaj. Dodaj resztę mokrych składników – śmietanę, olej, puree oraz marchewkę - rozmieszaj
  3. Do mokrych składników wsyp suche (partiami), wrzuć orzechy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek na babeczki i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 18 – 20 minut. Gdy babeczki przestygną możesz polać je roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać posiekanym włoskimi orzechami
Udanych wypieków i smacznego!


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda są przepyszne dlatego zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu! :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Drukuj