To już ostatni przepis z comiesięcznych akcji. Ze
względu na to, że ciasto czekoladowe ciasto dyniowo – marchewkowe zrobiło furorę wśród moich bliskich, postanowiłam przygotować babeczki i to był
strzał w dziesiątkę! Są bardzo szybkie w przygotowanie, wilgotne, mięciutkie i
przepyszne. Polecam Wam serdecznie!
P.S. Już w listopadzie rusza kolejna akcja – kuchnia
francuska! :)
P.S. 2 Chciałabym się z Wami podzielić jakże dobrą nowiną
– obroniłam swoją pracę licencjacką! :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 garści orzechów włoskich (użyłam 1 czubatej łyżki mielonych orzechów i dużej garści posiekanych orzechów włoskich)
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka z jednej pomarańczy i sok z ½ pomarańczy
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki śmietany
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanki puree z dyni
- ½ szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
Sposób przygotowania:
- Do pierwszej miski przesiej, a następnie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao
- Do drugi miski wbij jajko, dodaj cukier, sól, skórkę i sok z pomarańczy – wymieszaj. Dodaj resztę mokrych składników – śmietanę, olej, puree oraz marchewkę - rozmieszaj
- Do mokrych składników wsyp suche (partiami), wrzuć orzechy i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Tak przygotowane ciasto przełóż do papilotek na babeczki i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 18 – 20 minut. Gdy babeczki przestygną możesz polać je roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypać posiekanym włoskimi orzechami
Udanych wypieków i smacznego!
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńTo prawda są przepyszne dlatego zachęcam gorąco do wypróbowania przepisu! :)
UsuńPozdrawiam serdecznie