sobota, 10 października 2015

KRUCHE CIASTECZKA DYNIOWE

  Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem kruche ciasteczka z dynią oraz przyprawą do piernika. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a podczas pieczenia po całym domu roznosi się piękny, aromatyczny zapach. Polecam Wam serdecznie! :)

Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kuchnia Breni 

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanki purée 
  • ½ kostki margaryny
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika (jeżeli chcesz aby Twoje ciasteczka były bardziej aromatyczne możesz oczywiście dodać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Do miski/na stolnicę przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika. Dodaj pokrojoną margarynę, żółtka i puree z dyni, a następnie wyrób ciasto. Po zarobieniu włóż je na około 1 godzinę do lodówki
  2. Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (w razie potrzeby podsypuj mąką) i wykrawaj  foremki różne kształty (u mnie to były duszki, dynie i wiedźmy, które nie przetrwały do dnia zdjęć :) ) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15 minut.
  3. Upieczone ciasteczka możesz polać roztopioną czekoladą lub lukrem cytrynowym (pomarańczowym) 
Smacznego!

P.S. Zapraszam Was do zakładki comiesięczne akcjekulinarne!  :)




Sposób na dynię 2015

4 komentarze:

  1. Niestety ciasteczka nie wyszły. Chciałam z reszty ciasta zrobić a'la placek ale niestety wyszedł zakalec:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. A wszystko zostało wykonane wg przepisu?

      P.S. Zakalce są najlepsze ;)

      Usuń
  2. Zrobiłam , udały się , troszeczkę się lepią , ale podsypywałam mąką . Dzieci miały ogromną frajdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały! :) Mam nadzieję, że smakują.

      Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj