Kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem kruche
ciasteczka z dynią oraz przyprawą do piernika. Są szybkie i łatwe w
przygotowaniu, a podczas pieczenia po całym domu roznosi się piękny,
aromatyczny zapach. Polecam Wam serdecznie! :)
Przepis po lekkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kuchnia Breni
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 szklanki purée
- ½ kostki margaryny
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika (jeżeli chcesz aby Twoje ciasteczka były bardziej aromatyczne możesz oczywiście dodać więcej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski/na stolnicę przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika. Dodaj pokrojoną margarynę, żółtka i puree z dyni, a następnie wyrób ciasto. Po zarobieniu włóż je na około 1 godzinę do lodówki
- Po schłodzeniu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (w razie potrzeby podsypuj mąką) i wykrawaj foremki różne kształty (u mnie to były duszki, dynie i wiedźmy, które nie przetrwały do dnia zdjęć :) ) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 15 minut.
- Upieczone ciasteczka możesz polać roztopioną czekoladą lub lukrem cytrynowym (pomarańczowym)
Smacznego!
Niestety ciasteczka nie wyszły. Chciałam z reszty ciasta zrobić a'la placek ale niestety wyszedł zakalec:-)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi. A wszystko zostało wykonane wg przepisu?
UsuńP.S. Zakalce są najlepsze ;)
Zrobiłam , udały się , troszeczkę się lepią , ale podsypywałam mąką . Dzieci miały ogromną frajdę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasteczka się udały! :) Mam nadzieję, że smakują.
UsuńPozdrawiam