niedziela, 18 października 2015

CIASTO DYNIOWO – MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI

  Po dłuższej przerwie spowodowanej podjęciem drugiego kierunku powracam do blogowania! Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem dyni. Tym razem połączyłam ją z marchewką i orzechami. Ciasto wyszło przepyszne! Wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Polecam Wam serdecznie! :)

Przepis po modyfikacji pochodzi z gazety Smaki Życia nr 10.

Składniki:
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki kefiru
  • 2 szklanki mąki
  • niepełna szklanka cukru (białego albo brązowego)
  • 3 kropelki aromatu pomarańczowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka puree z dyni 
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
Do dekoracji:
  • 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
  1. Do pierwszej miski wbij jajka, dodaj sól, skórkę z pomarańczy, aromat, olej, kefir oraz cukier i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa (możesz użyć trzepaczki albo miksera). Następnie dołóż dynię i marchewkę i ponownie wymieszaj.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną – wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych, dodaj posiekane orzechy i mieszaj, aż obie masy połączą się i nie będzie grudek.
  3. Tak przygotowanie ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie polej je białą czekoladą i posyp orzechami
Udanych i smacznych wypieków!



Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj