Po dłuższej przerwie spowodowanej podjęciem drugiego
kierunku powracam do blogowania! Dzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem dyni.
Tym razem połączyłam ją z marchewką i orzechami. Ciasto wyszło przepyszne!
Wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Polecam Wam serdecznie! :)
Przepis po modyfikacji pochodzi z gazety Smaki Życia nr
10.
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki kefiru
- 2 szklanki mąki
- niepełna szklanka cukru (białego albo brązowego)
- 3 kropelki aromatu pomarańczowego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach
Do dekoracji:
- 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- garść posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Do pierwszej miski wbij jajka, dodaj sól, skórkę z pomarańczy, aromat, olej, kefir oraz cukier i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa (możesz użyć trzepaczki albo miksera). Następnie dołóż dynię i marchewkę i ponownie wymieszaj.
- Do drugiej miski przesiej mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną – wymieszaj. Suche składniki wsyp do mokrych, dodaj posiekane orzechy i mieszaj, aż obie masy połączą się i nie będzie grudek.
- Tak przygotowanie ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie polej je białą czekoladą i posyp orzechami
Udanych i smacznych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz