Idealna do niedzielnej
kawy ponieważ jest prosta i wykwintna! Polecam ją Wam bardzo serdecznie.
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
1. Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- szczypta soli
2. Nadzienie:
- 1 – 1 ½ kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- płaska łyżeczka cynamonu
3. Krem:
- 5 białek
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- kisiel wiśniowy (użyłam malinowego o pojemności 77g)
Sposób przygotowania:
Smacznego!- Ze składników, szybko zagnieć kruche ciasto i włóż je na godzinę do lodówki
- W międzyczasie obierz, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier, cynamon i wymieszaj
- Białka ze szczyptą soli i cukrem ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel i jeszcze przez chwilę ubijaj
- Schłodzone ciasto podziel na 2 części – ¾ i ¼ część ciasta
- Większą część ciasta wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Na cieście rozłóż jabłka (jeżeli puściły dużo soku, to odsącz je), a na owoce krem
- Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce lub pokrusz na mniejsze części, aby uzyskać kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta
- Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 45 – 50 minut
Piękna i prosta - taka jak lubię. :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że trafiliśmy w Twój gust i zachęcamy do zrobienia! :)
UsuńPozdrawiamy