piątek, 14 marca 2014

SZARLOTKA Z RÓŻOWYM KREMEM

  Idealna do niedzielnej kawy ponieważ jest prosta i wykwintna! Polecam ją Wam bardzo serdecznie.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:

1. Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • szczypta soli
2. Nadzienie:
  • 1 – 1 ½ kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
3. Krem:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • kisiel wiśniowy (użyłam malinowego o pojemności 77g)
Sposób przygotowania:
  1. Ze składników, szybko zagnieć kruche ciasto i włóż je na godzinę do lodówki
  2. W międzyczasie obierz, a następnie zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, dodaj cukier, cynamon i wymieszaj
  3. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel i jeszcze przez chwilę ubijaj
  4. Schłodzone ciasto podziel na 2 części – ¾ i ¼ część ciasta
  5. Większą część ciasta wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Na cieście rozłóż jabłka (jeżeli puściły dużo soku, to odsącz je), a na owoce krem
  7. Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce lub pokrusz na mniejsze części, aby uzyskać kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta
  8. Ciasto piecz w temperaturze 180C przez około 45 – 50 minut
Smacznego!






2 komentarze:

  1. Piękna i prosta - taka jak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że trafiliśmy w Twój gust i zachęcamy do zrobienia! :)
      Pozdrawiamy

      Usuń

Drukuj