Poniższy przepis już od
wielu lat jest w moim domu. Może być alternatywą dla świątecznego makowca.
Ciasto jest pyszne, wilgotne, łatwe do przygotowania. Najlepiej smakuje z
polewą czekoladową. Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na poniższe ciasto!
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 15 dag margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
- 2 szklanki maku (zaparzyć i zmielić dwa razy; mak należy wypłukać, najlepiej na sitku, przełożyć do garnka, wlać ¾ szklanki wody i gotować na małym ogniu, aż odparuje. Pamiętaj, aby mieszać)
- 4 – 5 jabłek (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bakalie, np. orzechy, rodzynki (ewentualnie)
- Oddziel żółtka od białek
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj margarynę i ponownie zmiksuj na jednolitą masę
- Po kolei dodawaj pozostałe składniki (mak, kasza manna, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie) i dokładnie wymieszaj
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
- Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez około godzinę
- Gdy ciasto przestygnie polej je polewą czekoladową i udekoruj, np. orzechami
wygląda przepysznie :) i do tego ta polewa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPyszne , miałam okazję posmakować :) dzięki Krzepkie Serce
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam się na przyszłość :)
Usuń