wtorek, 4 marca 2014

MAKOWE Z JABŁKAMI

  Poniższy przepis już od wielu lat jest w moim domu. Może być alternatywą dla świątecznego makowca. Ciasto jest pyszne, wilgotne, łatwe do przygotowania. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową. Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na poniższe ciasto!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
  • 2 szklanki maku (zaparzyć i zmielić dwa razy; mak należy wypłukać, najlepiej na sitku, przełożyć do garnka, wlać ¾ szklanki wody i gotować na małym ogniu, aż odparuje. Pamiętaj, aby mieszać)
  • 4 – 5 jabłek (zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bakalie, np. orzechy, rodzynki (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj margarynę i ponownie zmiksuj na jednolitą masę
  3. Po kolei dodawaj pozostałe składniki (mak, kasza manna, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie) i dokładnie wymieszaj
  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
  5. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez około godzinę
  6. Gdy ciasto przestygnie polej je polewą czekoladową i udekoruj, np. orzechami
Smacznego! 





6 komentarzy:

Drukuj