Ciasto jest bardzo łatwe
w przygotowaniu, wilgotne, aromatyczne dlatego na jednym kawałku nie można
poprzestać. Co najważniejsze zawsze się udaje. Przed podaniem ciasto można
posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem pomarańczowym. Ciasto świetne na
podwieczorek dlatego gorąco polecam.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Kwestia smaku
Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego o pojemności do 200 g (kubeczek umyj i używaj go do odmierzania składników)
- 3 kubeczki mąki
- 2 i 1/2 kubeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
- W pierwszej misce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj jogurt naturalny, olej, skórkę z pomarańczy oraz aromat i wymieszaj ze sobą składniki za pomocą widelca
- Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia się składników (użyj do tego łyżki, a jeżeli chcesz użyć miksera to tylko na najniższych obrotach)
- Gotowe ciasto przełóż do keksówki (piekłam w keksówce o wymiarach 30x12) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą (lub mąką) i piecz w temperaturze 180C przez 45 – 50 minut lub do tzw., suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz