niedziela, 6 kwietnia 2014

MUS CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ

  Lekki, puszysty i delikatny. Do tego połączenie czekolady z pomarańczą. Pycha!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje pyszności

Składniki na 6 porcji:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 duże jaja (przed przyrządzeniem deseru należy sparzyć jajka)
  • 1 łyżka cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść masło  z czekoladą. Gdy składniki rozpuszczą się, dodaj startą skórkę z pomarańczy (pamiętaj aby wcześniej dobrze ją umyć) i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia
  2. Oddziel białka od żółtek
  3. Gdy masa czekoladowa przestygnie, dodaj do niej żółtka i energicznie wymieszaj
  4. Śmietanę kremówkę z cukrem ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników
  5. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną i dodaj je do masy delikatnie mieszając
  6. Tak powstały mus przełóż do szklanek i wstaw do lodówki na całą noc
  7. Przed podaniem mus możesz udekorować bitą śmietaną
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Witam, muszę skomentować ten deser. Dla mnie jeden to za mało. Aga wie coś o tym :). Mus czekoladowy z pomarańczą dla 6 osób- składniki co najmniej razy dwa. Pewne że goście będą chętni na następny :) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam, Mmniammm mniaaaaaamm :).
    Tomo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dokładka to największy komplement :)

      Usuń
  2. Deser zaje fajny , jeszcze czuje jego smak - raj dla podniebienia :-)))) Ruda

    OdpowiedzUsuń

Drukuj