Lekki, puszysty i delikatny.
Do tego połączenie czekolady z pomarańczą. Pycha!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Moje pyszności.
Składniki na 6 porcji:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3 duże jaja (przed przyrządzeniem deseru należy sparzyć jajka)
- 1 łyżka cukru
- skórka starta z jednej pomarańczy
- W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. Gdy składniki rozpuszczą się, dodaj startą skórkę z pomarańczy (pamiętaj aby wcześniej dobrze ją umyć) i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia
- Oddziel białka od żółtek
- Gdy masa czekoladowa przestygnie, dodaj do niej żółtka i energicznie wymieszaj
- Śmietanę kremówkę z cukrem ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną i dodaj je do masy delikatnie mieszając
- Tak powstały mus przełóż do szklanek i wstaw do lodówki na całą noc
- Przed podaniem mus możesz udekorować bitą śmietaną
Witam, muszę skomentować ten deser. Dla mnie jeden to za mało. Aga wie coś o tym :). Mus czekoladowy z pomarańczą dla 6 osób- składniki co najmniej razy dwa. Pewne że goście będą chętni na następny :) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam, Mmniammm mniaaaaaamm :).
OdpowiedzUsuńTomo
Dziękuję! Dokładka to największy komplement :)
UsuńDeser zaje fajny , jeszcze czuje jego smak - raj dla podniebienia :-)))) Ruda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń