sobota, 19 kwietnia 2014

BABECZKI LIMONKOWE

  Puszyste i wilgotne, a do tego orzeźwiający smak limonek. Najlepiej smakują z lukrem. Gorąco Wam polecam! :)
P.S. Jedna  z nich znalazła się w Naszym Wielkanocnym koszyczku.
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki

Składniki na około 16 dużych babeczek (pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 3 - 4 limonek
  • 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (u mnie to było połączenie soku z limonek i soku z cytryny)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól przesiej do miski
  2. W misce utrzyj masło, a pod koniec ucierania dodawaj stopniowo cukier i ucieraj do uzyskania jasnej i puszystej masy
  3. Po kolei wbijaj jajka i miksuj do połącznia się składników
  4. Do masy dodawaj na zmianę sok z limonek (limonkowo – cytrynowy) i przesiane składniki (w 3 – 4 turach) i wymieszaj do połączenia się składników
  5. Na końcu dodaj skórkę z limonek i dokładnie wymieszaj
  6. Tak przygotowaną masę przelej do papilotek (albo do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piecz w temperaturze 160C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. W przypadku pieczenia babki piecz przez około 1 godzinę
Wesołych Świąt!



Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj