Puszyste i wilgotne, a do
tego orzeźwiający smak limonek. Najlepiej smakują z lukrem. Gorąco Wam polecam! :)
P.S. Jedna z nich znalazła się w Naszym Wielkanocnym
koszyczku.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki
Składniki na około 16
dużych babeczek (pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 3 - 4 limonek
- 180 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (u mnie to było połączenie soku z limonek i soku z cytryny)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól przesiej do miski
- W misce utrzyj masło, a pod koniec ucierania dodawaj stopniowo cukier i ucieraj do uzyskania jasnej i puszystej masy
- Po kolei wbijaj jajka i miksuj do połącznia się składników
- Do masy dodawaj na zmianę sok z limonek (limonkowo – cytrynowy) i przesiane składniki (w 3 – 4 turach) i wymieszaj do połączenia się składników
- Na końcu dodaj skórkę z limonek i dokładnie wymieszaj
- Tak przygotowaną masę przelej do papilotek (albo do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piecz w temperaturze 160C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. W przypadku pieczenia babki piecz przez około 1 godzinę
Wesołych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz