sobota, 12 kwietnia 2014

WIELKANOCNA BABKA KAKAOWA Z RUMEM

  Święta Wielkanocne tuż- tuż więc czas na babkę! Puszysta, wilgotna w środku, a do tego piękny rumowy aromat. Gorąco Wam polecam! J
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Kuchenny bałagan

Składniki:
  • 1 ¾  szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła (użyłam margaryny)
  • 5 jajek
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu (50 ml)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Oddziel białka od żółtek
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, białą masę, a następnie dodaj miękkie masło i ponownie miksuj
  3. Przesianą mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami i stopniowo dodawaj ją do żółtek i miksuj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
  4. Wlej rum i wymieszaj masę
  5. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy kakaowej i bardzo delikatnie połącz ze sobą obie masy
  6. Formę do babki wysmaruj masłem lub margaryną, oprósz mąką (bułką tartą) i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180C przez 45 -55 minut lub do „suchego patyczka”
  7. Gdy ciasto przestygnie możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Udanych wypieków! 





Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Wielkanoc i Wielki dzień kiedy powstała ta Babka kakaowa z rumem.Jadłem i z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Oczywiście w wykonaniu Agi. Pycha :)
    Wesołych Świąt TOMO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :)

      Wesołych Świąt!

      Usuń

Drukuj