Święta Wielkanocne tuż-
tuż więc czas na babkę! Puszysta, wilgotna w środku, a do tego piękny rumowy
aromat. Gorąco Wam polecam! J
Przepis po niewielkiej modyfikacji
pochodzi ze strony Kuchenny bałagan
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła (użyłam margaryny)
- 5 jajek
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu (50 ml)
- szczypta soli
- Oddziel białka od żółtek
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, białą masę, a następnie dodaj miękkie masło i ponownie miksuj
- Przesianą mąkę wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami i stopniowo dodawaj ją do żółtek i miksuj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą
- Wlej rum i wymieszaj masę
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy kakaowej i bardzo delikatnie połącz ze sobą obie masy
- Formę do babki wysmaruj masłem lub margaryną, oprósz mąką (bułką tartą) i przelej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180C przez 45 -55 minut lub do „suchego patyczka”
- Gdy ciasto przestygnie możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Wielkanoc i Wielki dzień kiedy powstała ta Babka kakaowa z rumem.Jadłem i z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Oczywiście w wykonaniu Agi. Pycha :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt TOMO
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńWesołych Świąt!