Pleśniak już wielu lat
gości w naszym domu. Jest idealny do kawy czy herbaty ponieważ ciasto jest kruche,
nie za słodkie, lekko kwaskowate. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale
trochę pracochłonne. Dość długo zachowuje świeżość, a co najważniejsze znika w
tempie ekspresowym. Polecam Wam serdecznie!
Przepis pochodzi z
zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 paczka margaryny
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru (+ 1 szklanka cukru do piany z białek)
- 2 łyżki kakao
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- szczypta soli
- Oddziel żółtka od białek
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj 3 łyżeczki cukru, sól, żółtka, margarynę i szybko zagnieć kruche ciasto. Oddziel ¼ ciasta i dodaj do niej kakao, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i jeszcze przez chwilę ubijaj
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
- ¾ białego ciasta rozkrusz i wylep nim formę do pieczenia
- Na cieście rozsmaruj grubą warstwę dżemu i pokrusz resztę białego ciasta
- Następnie wyłóż pianę i posyp kakaową kruszonką
- Na początku ciasto piecz w temperaturze 180C przez 30 minut (najlepiej na funkcji dół). Potem zmniejsz temperaturę do 150C i piecz przez 20 minut na funkcji termoobieg (suszenie bezy)
hmmmm.... zarypiaste
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń