niedziela, 4 maja 2014

PLEŚNIAK

  Pleśniak już wielu lat gości w naszym domu. Jest idealny do kawy czy herbaty ponieważ ciasto jest kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ale trochę pracochłonne. Dość długo zachowuje świeżość, a co najważniejsze znika w tempie ekspresowym. Polecam Wam serdecznie!
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 paczka margaryny
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru (+ 1 szklanka cukru do piany z białek)
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu  z czarnej porzeczki
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Oddziel żółtka od białek
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj 3 łyżeczki cukru, sól, żółtka, margarynę i szybko zagnieć kruche ciasto. Oddziel ¼ ciasta i dodaj do niej kakao, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i jeszcze przez chwilę ubijaj
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
  5. ¾ białego ciasta rozkrusz i wylep nim formę do pieczenia
  6. Na cieście rozsmaruj grubą warstwę dżemu i pokrusz resztę białego ciasta
  7. Następnie wyłóż pianę i posyp kakaową kruszonką
  8. Na początku ciasto piecz w temperaturze 180C przez 30 minut (najlepiej na funkcji dół). Potem zmniejsz temperaturę do 150C i piecz przez 20 minut  na funkcji termoobieg (suszenie bezy)
Smacznego!







2 komentarze:

Drukuj