sobota, 17 maja 2014

CIASTO Z RABARBAREM

  Proste, wilgotne i smaczne ciasto z rabarbarem, które znika w mgnieniu oka. Idealne do popołudniowej herbaty. Gorąco Wam polecam!
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: One little smile

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 8 łyżek mleka
  • 250 g margaryny
  • 2 – 3 laski rabarbaru (użyłam 3)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W garnuszku z grubym dnem rozpuść margarynę. Odstaw do przestygnięcia
  2. W pierwszej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól
  3. W drugiej misce, rozbełtaj  jajka, dodaj do nich mleko i przestygniętą margarynę. Dokładnie wymieszaj
  4. Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
  5. Pokrój rabarbar i dodaj go do masy. Wymieszaj
  6. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj