Proste, wilgotne i
smaczne ciasto z rabarbarem, które znika w mgnieniu oka. Idealne do popołudniowej
herbaty. Gorąco Wam polecam!
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony: One little smile
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 8 łyżek mleka
- 250 g margaryny
- 2 – 3 laski rabarbaru (użyłam 3)
- szczypta soli
- W garnuszku z grubym dnem rozpuść margarynę. Odstaw do przestygnięcia
- W pierwszej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól
- W drugiej misce, rozbełtaj jajka, dodaj do nich mleko i przestygniętą margarynę. Dokładnie wymieszaj
- Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche składniki i mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy
- Pokrój rabarbar i dodaj go do masy. Wymieszaj
- Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180C przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz