Czy są tutaj miłośnicy
chałwy? Jeżeli tak, to zachęcam Was do przygotowania tarty z poniższego
przepisu. Jest przepyszna! Idealna na Dzień Matki.
Przepis po niewielkiej
modyfikacji pochodzi ze strony: Vegazone
Składniki:
1. Na kruche ciasto:
- 1 ¾ szklanki mąki
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
2. Masa serowo – chałwowa:
- 300g chałwy (użyłam waniliowo – kakaowej)
- 250g naturalnego serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3. Masa truskawkowa:
- ok. 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki cukru
- 150 ml wody
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Smacznego! - Przesiej do miski mąkę, cukier puder i sól. Następnie wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, aby ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać kruszonkę
- Następnie dodaj rozbełtane jajko i szybko zagnieć ciasto (jeżeli będzie to konieczne dodaj trochę wody). Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na godzinę
- Po schłodzeniu, oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 – 5 mm, a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180C przez około 15 minut
- W międzyczasie przygotuj masę serowo – chałwową. Jajka ubij z serkami na puszystą i jednolitą masę
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokruszoną chałwę i miksuj do połączenia się składników
- Gotową masę przelej na podpieczony spód i piecz tartę przez około 30 minut w temperaturze 175C
- Do garnuszka wlej połowę wody, dodaj cukier, i gotuj, aż cukier się rozpuści
- Następnie dodaj pokrojone truskawki i doprowadź do wrzenia
- W drugiej połowie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i pomału wlej ją do gotującej się masy. Energicznie wymieszaj
- Masę lekko przestudź i jeszcze ciepłą wylej na tartę serowo – chałwową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz