piątek, 23 maja 2014

TARTA SEROWO - CHAŁWOWA

  Czy są tutaj miłośnicy chałwy? Jeżeli tak, to zachęcam Was do przygotowania tarty z poniższego przepisu. Jest przepyszna! Idealna na Dzień Matki. 
Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony: Vegazone

Składniki:

1. Na kruche ciasto:
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
2. Masa serowo – chałwowa:
  • 300g chałwy (użyłam waniliowo – kakaowej)
  • 250g naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3. Masa truskawkowa:
  • ok. 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Przesiej do miski mąkę, cukier puder i sól. Następnie wetrzyj masło, unosząc przy tym mąkę, aby ją napowietrzyć. Czynność tę powtarzaj do chwili, kiedy mieszanka zacznie przypominać kruszonkę
  2. Następnie dodaj rozbełtane jajko i szybko zagnieć ciasto (jeżeli będzie to konieczne dodaj trochę wody). Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na godzinę
  3. Po schłodzeniu, oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 – 5 mm, a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180C przez około 15 minut
  4. W międzyczasie przygotuj masę serowo – chałwową. Jajka ubij z serkami na puszystą i jednolitą masę
  5. Dodaj mąkę ziemniaczaną  i ponownie wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokruszoną chałwę i miksuj do połączenia się składników
  6. Gotową masę przelej na podpieczony spód i piecz tartę przez około 30 minut w temperaturze 175C
  7. Do garnuszka wlej połowę wody, dodaj cukier, i gotuj, aż cukier się rozpuści
  8. Następnie dodaj pokrojone truskawki i doprowadź do wrzenia
  9. W drugiej połowie wody rozpuść  mąkę ziemniaczaną i pomału wlej ją do gotującej się masy. Energicznie wymieszaj
  10. Masę lekko przestudź i jeszcze ciepłą wylej na tartę serowo – chałwową
Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj