piątek, 9 maja 2014

PLACUSZKI WANILIOWE

  Placuszki z poniższego przepisu są pyszne! Puszyste, miękkie, szybkie w przygotowaniu.  A do tego smakują  jak gofry J

Składniki na 10 placuszków:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mąki
  • 5 – 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. Do rozbełtanych jajek dodaj cukier, cukier waniliowy i wymieszaj
  2. Do masy dodaj pozostałe składniki i połącz je do uzyskania gładkiej i jednolitej masy (będzie dość gęsta)
  3. Na dobrze rozgrzanej patelni z minimalną ilości oleju smaż placuszki z każdej strony, aż przybiorą złotobrązowy kolor
  4. Gotowe placuszki posyp cukrem pudrem lub posmaruj dżemem, np. z czarnej porzeczki
Smacznego! 





4 komentarze:

  1. waniliowe placuszki zawsze uwielbiałam najbardziej na świecie, już od małego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!!!! ja jestem kulinarnym beztalenciem a te mi wyszly pyszne;D dziekuje ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały i zachęcam do wypróbowania kolejnych naszych przepisów! :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Drukuj