niedziela, 11 stycznia 2015

BANANOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ

  Przepyszne, wilgotne ciasto bananowe, które jest proste i łatwe w przygotowaniu. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz miksera, co niewątpliwie jest zaletą. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Polecam Wam serdecznie.

Przepis po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Ugotuj to

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła (margaryny)
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Sposób  przygotowania:
  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia
  2. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem
  3. W misce rozbełtaj jajko z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj banany i przestudzone masło – wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę, posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
  4. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Miękkie i wilgotne, lubię takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie bananów i czekolady, które uwielbiam ;) przy jakiejś okazji na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam i wyszło fantastyczne! Szybkie, proste i pyszne. Dziękuję za umilenie niedzieli : )

    OdpowiedzUsuń

Drukuj