Przepyszne,
wilgotne ciasto bananowe, które jest proste i łatwe w przygotowaniu. Do jego
przyrządzenia nie potrzebujesz miksera, co niewątpliwie jest zaletą.
Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Polecam Wam serdecznie.
Przepis
po niewielkiej modyfikacji pochodzi ze strony Ugotuj to
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- ¾ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła (margaryny)
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem
- W misce rozbełtaj jajko z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj banany i przestudzone masło – wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę, posiekaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka
Smacznego!
Miękkie i wilgotne, lubię takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :)
UsuńPołączenie bananów i czekolady, które uwielbiam ;) przy jakiejś okazji na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńMam taką nadzieję :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i wyszło fantastyczne! Szybkie, proste i pyszne. Dziękuję za umilenie niedzieli : )
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje! :)
UsuńPozdrawiam