niedziela, 25 stycznia 2015

JAGODOWE SERNICZKI NA ZIMNO

  Kiedy w zamrażalce znalazłam woreczek jagód od razu pomyślałam o jakimś deserze. Padło na serniczki na zimno, które bardzo szybko i łatwo się przygotowuje, a w smaku są przepyszne. Serdecznie Wam polecam!

Składniki:
  • 1 szklanka jagód (jeżeli używasz mrożonych to wcześniej je rozmroź)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 serki waniliowe po 140 g
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan
  • ok 120 g ciasteczek (użyłam kruchych ciasteczek waniliowych)
  • łyżka masła
  • 8 – 10 łyżek wody (soku z jagód)
Sposób przygotowania:
  1. Jagody i banana zblenduj na gładką masę
  2. Żelatynę namocz w minimalnej ilości wody i odstaw na chwilę do napęcznienia
  3. Wodę (sok z jagód) zagotuj i dodaj napęczniałą żelatynę – mieszaj do jej rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia
  4. Do jagód dodaj serki waniliowe, sok z cytryny, a na samym końcu przestudzoną żelatynę – mieszaj do połączenia się składników
  5. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z masłem
  6. Dno szklaneczek (lub innego naczynia, w którym przygotowujesz deser) wyłóż ciasteczkami. Gdy masa jagodowo- serowa zacznie lekko tężeć wyłóż je na ciasteczka
  7. Tak przygotowany deser włóż na minimum 1 godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Deser możesz udekorować bitą śmietaną, owocami
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania ponieważ deser jest pyszny.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. no nie,,,a mi się już jagody skończyły ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo będzie można przygotować ten deser ze świeżych jagód :)
      W takim razie, może mrożone maliny? ;)

      Usuń
  3. Ależ mają cudowny kolor! Zjadłabym sobie takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj