środa, 7 stycznia 2015

JABŁECZNIK NA CIEŚCIE KRUCHO – DROŻDŻOWYM

  Przepyszny jabłecznik, idealny na do popołudniowej herbatki.
Przepis pochodzi z zeszytu mojej Mamy.

Składniki:
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 – 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli
Nadzienie:
  • mus z 2 kg jabłek, np. wykonany według tego przepisu
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Pokruszone drożdże rozmieszaj dokładnie w  śmietanie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  2. Do miski przesiej mąkę. Następnie wbij jajka oraz jedno żółtko, dodaj śmietanę z drożdżami, masło, sól i zagnieć ciasto. Po wrobieniu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
  3. Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkuj cienko na kształt prostokąta.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na nim ułóż 1 placek ciasta, następnie mus jabłkowy i ponownie ciasto. Jabłecznik piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 40 minut
  5. Po wystudzeniu, ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Udanych wypieków!


4 komentarze:

  1. ojojoj wyglada jak mojej mamy :) - oczywiscie to komplement :) ale bym zjadla kawałeczek :) cudny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! To wspaniały komplement bo jak wiemy mamy pieką najlepsze ciasta :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje. Zachęcam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj