Przepyszny
jabłecznik, idealny na do popołudniowej herbatki.
Przepis
pochodzi z zeszytu mojej Mamy.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 3 łyżki śmietany
- 1 – 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
Nadzienie:
- mus z 2 kg jabłek, np. wykonany według tego przepisu
- 1 łyżka cynamonu
- cukier do smaku
- Pokruszone drożdże rozmieszaj dokładnie w śmietanie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- Do miski przesiej mąkę. Następnie wbij jajka oraz jedno żółtko, dodaj śmietanę z drożdżami, masło, sól i zagnieć ciasto. Po wrobieniu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkuj cienko na kształt prostokąta.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na nim ułóż 1 placek ciasta, następnie mus jabłkowy i ponownie ciasto. Jabłecznik piecz w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 40 minut
- Po wystudzeniu, ciasto możesz posypać cukrem pudrem
Udanych
wypieków!
ojojoj wyglada jak mojej mamy :) - oczywiscie to komplement :) ale bym zjadla kawałeczek :) cudny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! To wspaniały komplement bo jak wiemy mamy pieką najlepsze ciasta :)
UsuńPozdrawiam
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje. Zachęcam do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam