Uwielbiam ciasta czekoladowe, a to poniższe jest jednym z
moich ulubionych. Zapach podczas pieczenia jest obłędny. Jak przystało na
brownie, ciasto jest wilgotne dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość.
Serdecznie Wam polecam!
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki kakao
- ¾ szklanki mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 ½ szklanki wiśni (użyłam wiśni z nalewki i to był bardzo dobry pomysł; oczywiście możesz użyć wiśni mrożonych – wcześniej rozmrożonych – lub świeżych)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekolady z masłem. Odstaw do przestygnięcia
- W misce ubij jajka z cukrem, cukrem i aromatem waniliowym na jasną, puszystą masę
- Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
- Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na końcu wrzuć wiśnie i wmieszaj je w ciasto
- Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 30 – 35 minut
Udanych wypieków!
O mniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje obłędnie :)
UsuńUwielbiam brownie mmmm i do tego z wiśniami
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam! :)
UsuńZrobiłam i jest super. Może blaszka trochę za duża bo było strasznie niskie ale i tak super :)więc planuję jeszcze raz bo zużyłam połowę wisienek :)
OdpowiedzUsuńWiśnie z nalewki w tym cieście to jest to :)
Cieszę się, że smakowało. To jest chyba moje ulubione brownie (właśnie przez te wiśnie) :)
UsuńPozdrawiam