środa, 4 lutego 2015

BROWNIE Z WIŚNIAMI

  Uwielbiam ciasta czekoladowe, a to poniższe jest jednym z moich ulubionych. Zapach podczas pieczenia jest obłędny. Jak przystało na brownie, ciasto jest wilgotne dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość. Serdecznie Wam polecam!

Składniki:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2  łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 ½ szklanki wiśni (użyłam wiśni z nalewki i to był bardzo dobry pomysł; oczywiście możesz użyć wiśni mrożonych – wcześniej rozmrożonych – lub świeżych)
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekolady z masłem. Odstaw do przestygnięcia
  2. W misce ubij jajka z cukrem, cukrem i aromatem waniliowym na jasną, puszystą masę
  3. Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodaj sól i mieszaj do uzyskania gładkiej masy
  4. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Na końcu wrzuć wiśnie i wmieszaj je w ciasto
  5. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i piecz  w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 30 – 35 minut  
Udanych wypieków! 




6 komentarzy:

  1. O mniam, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownie mmmm i do tego z wiśniami

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i jest super. Może blaszka trochę za duża bo było strasznie niskie ale i tak super :)więc planuję jeszcze raz bo zużyłam połowę wisienek :)
    Wiśnie z nalewki w tym cieście to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. To jest chyba moje ulubione brownie (właśnie przez te wiśnie) :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj