sobota, 14 lutego 2015

RÓŻE KARNAWAŁOWE

  Róże karnawałowe w smaku przypominają faworki, różnią się jedynie kształtem. Są bardziej pracochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy jest tego warty. Zachęcam Was do wypróbowania – niedługo ostatki! :)
Polecam, abyście zajrzeli do zakładki Ostatki znajdziecie tam inne przepisy na karnawałowe słodkości.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • ½  szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia (lub smalcu)
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem, wiśnie
  • szklanki o różnej szerokości (ilość tak naprawdę zależy od Was, ja użyłam 2)
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób w niej dołek, do którego wlej rozbełtane żółtka, spirytus, sól i śmietanę
  2. Posiekaj składniki nożem do ich połączenia, a następnie wyrabiaj masę ręką, aż stanie się elastyczna (w razie potrzeby podsypuj mąką)
  3. Następnie uderz silnie, np. wałkiem co najmniej kilkanaście razy (dzięki temu do ciasta wtłoczysz powietrze i róże będą bardziej kruche). Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową lub w ściereczkę i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 3 – 4 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj podsypując mąką (około 1 mm)
  5. Szklankami wykrywaj krążki. Każdy krążek natnij nożem w kilku miejscach (dość głęboko, ale nie do samego środka; mówiąc inaczej, natnij je na godzinie 12, 3, 6 i 9 :) )
  6. Układaj krążki jeden na drugim, zaczynając od największego do najmniejszego tak aby nacięcia nie nachodziły na siebie (jeżeli krążki nie chcą się skleić pomocna okaże się woda)
  7. Róże smaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu przełóż je na ręcznik papierowy, aby je odsączyć. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem, a na środku nałóż trochę dżemu albo wisienkę
Smacznego!


Karnawałowe Słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj