niedziela, 9 lutego 2014

FAWORKI

  Faworki, u nas w domu nazywane chruścikami, wygrywają z pączkami! Są niesamowite! Kruchutkie z bąbelkami powietrza to to, co lubię najbardziej. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Gorąco je Wam polecam!
Poniższy przepis w mojej rodzinie jest od wielu lat.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • ½  szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w niej dołek, w który wlej rozbełtane żółtka, spirytus, sól i śmietanę
  2. Posiekaj nożem aż składniki zaczną się łączyć, a następnie wyrabiaj ręką, aby ciasto było elastyczne
  3. Potem podsypując mąką wybijaj silnie, np. wałkiem co najmniej kilkanaście razy(dzięki temu do ciasta wtłaczamy powietrze i faworki będą bardzo kruche). Tak przygotowane ciasto zawiń w folię aluminiową lub ściereczkę i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 3 – 4 części, cienko rozwałkuj podsypując mąką (około 1 mm)
  5. Tak rozwałkowany placek pokrój na poziome paski o szerokości 3 – 4 cm, a następnie paski te pokrój na mniejsze części (patrz zdjęcia) a na środku zrób nożem nacięcie
  6. Weź jeden z rogów faworka i przełóż go przez nacięcie
  7. Przygotowane faworki przykrywaj ściereczką, aby nie wyschły
  8. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę wrzuć jednego chruścika i jak wypłynie na powierzchnię oznaczać to będzie, że olej jest gotowy), a następnie zmniejsz gaz i zacznij smażyć faworki – około 30 sekund z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru
  9. Gotowe faworki połóż na ręczniku papierowym, aby troszkę je odsączyć z tłuszczu, a następnie oprósz je cukrem pudrem
P. S. Do obracania i wyjmowania faworków z tłuszczu używam dwóch widelców. 


Smacznego!






Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj