sobota, 1 lutego 2014

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  Fasolka po bretońsku to ulubione danie mojego brata. Mógłby ją jeść na śniadanie, obiad i kolacje. Jest sycąca, dlatego jest idealna na tę porę roku. Polecam Wam serdecznie!

Składniki:
  • 70 dag fasoli Jaś
  • 2 średnie cebule
  • 2 laseczki kiełbasy (użyłam Śląskiej)
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Umyj fasolę i namocz ją w ciepłej, przegotowanej wodzie (wlej tyle wody, aby fasola była przykryta) i odstaw ją najlepiej na całą noc, a jeżeli nie masz czasu, to przynajmniej na 2 godziny
  2. Odlej wodę, w której moczona była fasola
  3. Do garnka przełóż fasolę i zalej ją zimną wodą (tak aby przykrywała fasolę o około 2 cm). Gotuj ją mniej więcej przez 15 minut
  4. Umytą i obraną cebulę pokrój w kosteczkę i przesmaż ją na oleju, a następnie przełóż ją do fasoli
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuj, aż fasola będzie miękka
  6. W między czasie przesmaż kiełbaskę, gdy się zarumieni dodaj koncentrat pomidorowy
  7. Gdy fasola będzie miękka dołóż do niej kiełbasę z pomidorami, majeranek, sól i pieprz do smaku
  8. Całość gotuj przez 2 – 3 minuty. Gotowe!
Smacznego!

P.S. Wersja dla „leniwych”:

W rondelku przesmaż jedną cebulę, dodaj do niej lakę kiełbasy, np. Śląskiej. Następnie , gdy składniki się zarumienią,  dołóż koncentrat pomidorowy (do smaku) i 2 puszki białej fasoli,  wcześniej odcedzonej i opłukanej w wodzie. Dolej 1 szklankę wody, dodaj przyprawy (sól, pieprz i majeranek) i zagotuj. Idealne danie dla zabieganych! 



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Widzę, że fasolka ma wielu zwolenników :)
      Mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z mojego przepisu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Od kilku tygodni chodzi za mną fasolka po bretońsku, fasola już nawet kupiona, po weekendzie przyjdzie myślę końcu jej pora :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do skorzystania z mojego przepisu :D

      Usuń

Drukuj