Do Tłustego Czwartku pozostało jeszcze
kilkanaście dni, ale już dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pączki, które
zawsze się udają. Smaczne, miękkie, nie chłoną tłuszczu, a co najważniejsze
znikają w mgnieniu oka! Polecam Wam serdecznie.
Składniki na około 20
sztuk:
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- ½ paczki drożdży
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru do rozczynu
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 1 szczypta soli
- powidła, konfitura (użyłam konfitury z dzikiej róży)
- tłuszcz do smażenia (1 litr)
- cukier puder do posypania (ewentualnie)
- Podgrzej mleko z łyżką masła
- Zrób rozczyn z drożdży roztartych z cukrem i 3 łyżeczek mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Żółtka i jajko zmiksuj z pozostałym cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, mleko, ocet i wyrośnięte drożdże (ciasto będzie gęste więc musisz wyrobić je rękoma, aby się nie kleiło do rąk posmaruj je olejem)
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aby przyśpieszyć proces wyrastania wstaw ciasto do zimnego piecyka)
- Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na oprószony mąką blat i lekko je rozwałkuj
- Szklanką wycinaj kółka, na środek nakładaj ½ łyżeczki powideł i zwijaj w kulkę (pamiętaj, aby dobrze skleić)
- Pączki smaż na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony (aby sprawdzić czy pączki są upieczone użyj patyczka)
- Przestudzone pączki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem
Pyszniutkie pączusie,niedługo też ędę je piekła :)
OdpowiedzUsuńW takim razie miłego pieczenia! :)
UsuńTo zwijanie w kulke jest najtrudniejsze :P
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić tak jak pierogi. Różki złącz ze sobą tak, aby powstał "cycuszek" i dopiero teraz zrób kuleczkę :)
Usuń