poniedziałek, 3 lutego 2014

PĄCZKI

 Do Tłustego Czwartku pozostało jeszcze kilkanaście dni, ale już dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pączki, które zawsze się udają. Smaczne, miękkie, nie chłoną tłuszczu, a co najważniejsze znikają w mgnieniu oka! Polecam Wam serdecznie.

Składniki na około 20 sztuk:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • ½ paczki drożdży
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru do rozczynu
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 szczypta soli
  • powidła, konfitura (użyłam konfitury z dzikiej róży)
  • tłuszcz do smażenia (1 litr)
  • cukier puder do posypania (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
  1. Podgrzej mleko z łyżką masła
  2. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z cukrem i 3 łyżeczek mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. Żółtka i jajko zmiksuj z pozostałym cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, mleko, ocet i wyrośnięte drożdże (ciasto będzie gęste więc musisz wyrobić je rękoma, aby się nie kleiło do rąk posmaruj je olejem)
  4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aby przyśpieszyć proces wyrastania wstaw ciasto do zimnego piecyka)
  5. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na oprószony mąką blat i lekko je rozwałkuj
  6. Szklanką wycinaj kółka, na środek nakładaj ½ łyżeczki powideł i zwijaj w kulkę (pamiętaj, aby dobrze skleić)
  7. Pączki smaż na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony (aby sprawdzić czy pączki są upieczone użyj patyczka)
  8. Przestudzone pączki posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem
Smacznego!






Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Pyszniutkie pączusie,niedługo też ędę je piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zwijanie w kulke jest najtrudniejsze :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić tak jak pierogi. Różki złącz ze sobą tak, aby powstał "cycuszek" i dopiero teraz zrób kuleczkę :)

      Usuń

Drukuj