niedziela, 16 lutego 2014

CIASTO Z KRÓWKĄ I ORZECHAMI W KARMELU

  Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wariację na temat kajmaku. Biszkopt przełożony krówką, budyniem, na wierzchu śmietana kremówka z orzechami w karmelu. Przepyszne, wilgotne ciasto, może troszkę kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Gorąco Wam polecam!
Inspiracją był przepis z Małej Cukierenki

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
Krem:
  • 1 puszka masy krówkowej (400g)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru  (70g)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • 1 szklanka mocno zaparzonej kawy
  • 1 łyżka Amaretto
  • 1 łyżeczka cukru
Wierzch:
  • 250 ml śmietanki kremówki lub śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę, kakao, proszek przesiej i wymieszaj
  2. Oddziel białka od żółtek
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj żółtka i cały czas ubijaj
  4. Partiami dodawaj suche składniki i delikatnie wymieszaj
  5. Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piecz w temperaturze 180C przez 35 – 40 minut
  6. Kiedy ciasto przestygnie przekrój w poziomie na pół, aby otrzymać dwa placki
  7. Kiedy biszkopt się piecze przygotuj krem budyniowy: 1 szklankę mleka zagotuj w garnuszku z grubym dnem, a w ½ szklance mleka rozrób budyń i dodaj go, gdy mleka w garnku zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj, aż krem budyniowy zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia
  8. Masę krówkową wstaw do garnka/miski z gorącą wodą, dzięki temu masa będzie rzadsza i łatwiej się będzie rozprowadzać
  9. W między czasie zaparz kawę, gdy przestygnie dodaj Amaretto, cukier i wymieszaj
  10. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i lekko go skarmelizuj, dodaj orzechy, wymieszaj
  11. Masę przełóż na papier do pieczenia i odstaw do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie pokrusz ją lub poszatkuj
  12. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę
  13. Przekrojony biszkopt nasącz połową kawy z Amaretto, następnie rozsmaruj na nim krówkę, krem budyniowy. Przykryj drugim plackiem, który również nasącz kawą
  14. Na wierzchu biszkoptu rozsmaruj kremówkę i posyp orzeszkami
Udanych wypieków J








4 komentarze:

  1. Krówka, orzechy, karmel - boskie ciacho! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto zawiera wszystko co lubię... Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj