Dzisiaj chciałabym Wam
zaprezentować wariację na temat kajmaku. Biszkopt przełożony krówką, budyniem,
na wierzchu śmietana kremówka z orzechami w karmelu. Przepyszne, wilgotne
ciasto, może troszkę kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie na nie
pozwolić. Gorąco Wam polecam!
Inspiracją był przepis z Małej Cukierenki
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 puszka masy krówkowej (400g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (70g)
- 1,5 szklanki mleka
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mocno zaparzonej kawy
- 1 łyżka Amaretto
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml śmietanki kremówki lub śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
- Mąkę, kakao, proszek przesiej i wymieszaj
- Oddziel białka od żółtek
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj żółtka i cały czas ubijaj
- Partiami dodawaj suche składniki i delikatnie wymieszaj
- Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piecz w temperaturze 180C przez 35 – 40 minut
- Kiedy ciasto przestygnie przekrój w poziomie na pół, aby otrzymać dwa placki
- Kiedy biszkopt się piecze przygotuj krem budyniowy: 1 szklankę mleka zagotuj w garnuszku z grubym dnem, a w ½ szklance mleka rozrób budyń i dodaj go, gdy mleka w garnku zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj, aż krem budyniowy zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia
- Masę krówkową wstaw do garnka/miski z gorącą wodą, dzięki temu masa będzie rzadsza i łatwiej się będzie rozprowadzać
- W między czasie zaparz kawę, gdy przestygnie dodaj Amaretto, cukier i wymieszaj
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i lekko go skarmelizuj, dodaj orzechy, wymieszaj
- Masę przełóż na papier do pieczenia i odstaw do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie pokrusz ją lub poszatkuj
- Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę
- Przekrojony biszkopt nasącz połową kawy z Amaretto, następnie rozsmaruj na nim krówkę, krem budyniowy. Przykryj drugim plackiem, który również nasącz kawą
- Na wierzchu biszkoptu rozsmaruj kremówkę i posyp orzeszkami
Krówka, orzechy, karmel - boskie ciacho! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo ciasto zawiera wszystko co lubię... Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńPozdrawiam :)